Cât va costa laptele în România, din septembrie. Prețul de la fermă e mult diferit față de cel din Lidl sau Kaufland

Mihnea Tălău 28.08.2023, 20:49
Cât va costa laptele în România, din septembrie. Prețul de la fermă e mult diferit față de cel din Lidl sau Kaufland

Întrucât de vreo câteva săptămâni a crescut cererea la export, prețul unui litru de lapte la poarta fermei va fi din toamnă între 2 lei și 2,6 lei. România exportă lapte crud și brânzeturi preponderent în Grecia și Bulgaria.

România exportă și brânzeturi și lapte crud

În România, a crescut consumul de lapte și produse lactate odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței prin care Guvernul a plafonat profitul la produsele de bază din magazine. Cu toate acestea, evoluția prețurilor la lapte și produsele lactate depinde foarte mult de predictibilitatea din piața europeană, scrie Agrointel.ro.

Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL, Dorin Cojocaru a explicat că față de anul trecut, piața europeană s-a echilibrat.

”De de vreo 2-3 săptămâni a început să crească prețul, a crescut cererea la export pentru Bulgaria Grecia. România exportă și brânzeturi și lapte crud. Nu va mai fi prețul care a fost anul trecut, că anul trecut 2022 a fost un an anormal, dar eu m-am uitat ce se întâmplă și pe Europa și în Italia, s-a echilibrat piața”, a declarat Cojocaru.

Eticheta laptelui se schimba

Prețul laptelui va ajunge în toamnă la 2,6 lei litrul la poarte fermei

Laptele ar putea ajunge la 2,6 lei din septembrie sau octombrie, însă piața europeană are multe de spus în evoluția prețurilor la poarta fermei.

”Eu fac prognoze în special pe laptele provenit din ferme autorizate, la minim 100-200 de vaci la muls, efectiv matcă, între 2 lei și 2,6 lei din septembrie-octombrie, depinde foarte mult ce se întâmplă pe piața europeană: Ungaria, Polonia, Germania, depinde foarte mult de puterea de cumpărare, dacă nu e cerere, prețul nu mai contează. Calitatea laptelui trebuie să fie sub 100.000 de germeni microbiologie, sub 400.000 cele somatice, o grăsime de 3,8 – 3,4, proteină de 3,2 – 3,4, cam așa sunt și celelalte piețe”, a mai spus el.

Principalele probleme cu care se confruntă procesatorii în România sunt scăderea consumului și lipsa predictibilității în piață.

În plus, dacă în circuitul de producție ar fi incluse 500.000 de vaci, nu doar 275.000 câte sunt în prezent, România și-ar acoperi consumul și chiar ar exporta mai mult.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...