Cât timp se fierb ouăle, de fapt, pentru a ieşi moi. Aşa nu ai cum să greşeşti

Iancu Andreea, Anca Lupescu 26.07.2021, 11:38
Cât timp se fierb ouăle, de fapt, pentru a ieşi moi. Aşa nu ai cum să greşeşti

Unul dintre cele mai simple preparate pare să dea mereu bătăi de cap gospodinelor și nu numai. De fiecare dată când pui ouăle la fiert pare că joci la loterie, neștiind cum vor ieși la final. Pentru a lămuri care sunt trucurile pentru a obține ouă perfecte, pe gustul tău, află cât timp se fierb ouăle pentru a ieși moi sau tari, după preferințe. Dacă ții cont de sfaturi, nu vei mai da greș niciodată.

Cât timp se fierb ouăle, de fapt, pentru a ieși moi. 5 reguli de urmat

Ouăle fierte reprezintă cel mai rapid mic dejun pe care îl poți pregăti. În plus, acestea pot reprezenta o masă nutritivă, fiind bogate în proteine și nu numai. Totuși, puțini reușesc să obțină ouăle perfecte, nici prea moi, nici prea tari, ori fierte cât să aibă gălbenușul lichid, dar să fie gătite. Pentru a putea să te bucuri de toate tipurile de ouă fierte, în funcție de propriile preferințe, iată câteva reguli simple pe care trebuie să le urmezi data viitoare când gătești.

Cât timp se fierb ouăle pentru a ieși moi
Sfaturi utile pentru a fierbe ouăle perfect
  • Oul nu se pune direct în apă clocotită, ci în apă rece. În caz contrar, riști să se fiarbă neuniform sau chiar să se crape din cauza șocului termic.
  • Ai grijă să nu umpli prea mult vasul cu ouă și să le alegi în funcție de dimensiuni. În timpul fierberii, ouăle trebuie să aibă totuși o distanță între ele și să fie acoperite de minim 2 centimetri de apă.
  • Adaugă o linguriță de oțet, una de bicarbonat de sodiu sau o jumătate de linguriță de sare în apa în care fierb ouăle pentru a evita împrăștierea albușului, în situația în care crapă coaja. În plus, astfel vei putea să le decojești mai ușor.
  • Pentru a putea să decojești rapid chiar și ouăle proaspete, înțeapă fundul oului cu un ac înainte de a-l pune în apă sau crapă puțin coaja acestora înainte de a le pune sub jetul de apă rece, după fierbere. De asemenea, ai grijă ca focul să fie mare până când apa dă în clocot și apoi redu-l până la minim.
  • Asigură-te că după fierbere pui vasul cu ouă sub jet de apă rece sau în gheață. Astfel se va opri procesul de gătire și vei putea să le decojești mai ușor.

Cum se fierb ouăle pentru a obține gălbenușul moale sau tare

Dincolo de aceste sfaturi, totuși cât timp se fierb ouăle reprezintă elementul principal de care trebuie să ții cont pentru a te bucura de gălbenușul perfect. Ai nevoie să cronometrezi timpul de fierbere, practic, de când apa începe să clocotească, nu de când sunt așezate ouăle în vas. Astfel te vei bucura de ouă fierte exact pe gustul tău.

  • Ou foarte moale, cu gălbenuș lichid – 2 minute
  • Ou cu gălbenuș semi-moale, adică puțin lichid, dar și un pic moale – 4 minute
  • Ou cu gălbenuș moale – 6 minute
  • Ou cu gălbenuș tare, dar puțin cremos – 8 minute
  • Ou cu gălbenuș tare – 10 minute
  • Ou cu gălbenuș foarte tare – 12 până la 15 minute (atenție: ouăle mai mici lăsate prea mult timp la fiert pot căpăta o nuanță verzuie a gălbenușului)

După fierbere, ouăle se pot păstra la frigider timp de o săptămână. Dacă însă le-ai decojit, trebuie să le consumi în aceeași zi. Doar două ore rezistă ouăle la temperatura camerei, acestea putând să îți producă o toxiinfecție alimentară serioasă dacă le mănânci după acest interval.

Cât timp se fierb ouăle pentru a ieși moi
Intervalul de timp cât ouăle trebuie fierte, în funcție de cât de moale sau tare va ieși gălbenușul
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...