Cât sunt amenzile pentru parcare neregulamentară în 2023. Sancțiunile sunt drastice pentru șoferii care nu respectă legea

Cazacu Alexandru 21.06.2023, 20:13
Cât sunt amenzile pentru parcare neregulamentară în 2023. Sancțiunile sunt drastice pentru șoferii care nu respectă legea

În ultimii ani, numărul autoturismelor din țara noastră a crescut destul de mult. Astfel, din cauza lipsei acute de locuri de parcare, mulți conducători auto ajung să își parcheze mașinile în locuri nepermise. Ei bine, șoferii pot fi amendați pentru săvârșirea acestei fapte. Cât sunt amenzile pentru parcare neregulamentară în 2023, vă spunem noi în continuare.

Cât sunt amenzile pentru parcare neregulamentară în 2023

După cum bine știm, lipsa locurilor de parcare reprezintă o mare problemă pentru toți conducătorii auto. Tocmai de aceea, nu de puține ori oamenii ajung să își parcheze mașinile neregulamentar. Cu toate acestea, conform prevederilor Codului Rutier, sunt interzise oprirea sau staționarea neregulamentară, semnalizate prin indicatoare.

Această interdicție este valabilă și în cazul trotuarelor, dacă conducătorul auto nu lasă un spațiu de cel puțin 1 metru pentru pietoni. Dar totuși, cât sunt amenzile pentru parcare neregulamentară?

Șoferii care își parchează neregulamentar pot primi amenzi de până la 870 de lei. Ba chiar mai mult de atât, aceștia se pot alege și cu puncte de penalizare. Atât în București, cât și în alte orașe mari din țară putem vedea mașini parcate în locuri nepermise de pe carosabil, dar și pe spațiile verzi sau pe trotuare.

Ei bine, potrivit prevederilor art. 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice, ocuparea trotuarelor cu autovehicule imobilizate este interzisă.

Cât sunt amenzile pentru parcare neregulamentară, conform legislației în vigoare

În acest an, punctul de amendă rămâne la același nivel, adică la 145 de lei. Așadar, șoferii surprinși într-o astfel de situație riscă o amendă încadrată în clasa I de amenzi, adică 2 – 3 puncte de amendă. Concret, cea mai mică amendă pentru parcarea neregulamentară va fi de 290 de lei, iar cea maximă de 435 lei. În plus, conducătorul auto va fi sancționat și cu două puncte de penalizare.

De asemenea, șoferul se va încadra și la categoria de staționare neregulamentară. În acest caz, Codul rutier prevede o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, dar și trei puncte de penalizare. Aceleași amenzi le vor primi și cei care parchează sau staționează pe spațiul verde.

Pe de altă parte, dacă șoferul staționează sau parchează pe autostradă, în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, acesta riscă să primească o amendă încadrată la clasa a II-a de amenzi, adică 6 puncte de penalizare. În această situație, conducătorul auto va scoate din buzunar 870 de lei.

Este important să menționăm și faptul că, staționarea neregulamentară pe drumuri publice în condiții de vizibilitate redusă se sancționează cu 9 – 20 de puncte amendă. În concluzie, pentru această faptă amenda poate ajunge chiar și la 2.900 de lei.

Cât sunt amenzile pentru parcare neregulamentară
Cât sunt amenzile pentru parcare neregulamentară. Cât trebuie să scoată din buzunar șoferii care parchează în locuri interzise

Unde se plătesc amenzile pentru parcare neregulamentară

Dacă amenda pentru parcarea neregulamentară este achitată în termen de 15 zile lucrătoare, atunci șoferii vor achita doar jumătate din valoarea acesteia.

În ceea ce privește plata amenzilor, acest lucru se poate la direcția de taxe și impozite din fiecare oraș și la casieriile trezoreriei române. De asemenea, amenzile pentru parcare neregulamentară pot fi plătite și online, pe site-ul ghiseul.ro.

După cum ați putut observa, parcarea neregulamentara nu este ieftină. Chiar dacă locurile de parcare nu sunt nici pe departe destule și de foarte multe ori avem nevoie de răbdare pentru a găsi locuri libere în care parcarea și staționarea sunt permise, merită să facem acest efort.

Cu siguranță, pentru mulți dintre noi este mai convenabil să căutam un loc de parcare, decât să plătim o amendă pentru parcare neregulamentară. După cum am menționat și în rândurile anterioare, amenda este valabilă chiar și în cazul parcării sau staționării pe trotuare, fără a lăsa spațiul pentru pietoni, dar și pe spațiile verzi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...