Cât se ţin, de fapt, legumele la congelator ca să nu se altereze. Prea puţine gospodine ştiu asta

Ana Anitoiu 04.05.2021, 09:26
Cât se ţin, de fapt, legumele la congelator ca să nu se altereze. Prea puţine gospodine ştiu asta

Legumele puse la congelator nu rămân fără termen de expirare, ci se pot altera după un anumit timp. Prea puține gospodine știu cât le pot păstra, de fapt, înainte de a le folosi la fel și fel de ciorbe și alte mâncăruri, mai ales în sezonul rece.

Cât se ţin legumele la congelator, de fapt

Dacă în sezonul cald cele mai multe gospodine gătesc cu legume proaspete, în sezonul rece acestea se bazează pe proviziile pe care le-au pregătit din timp în congelator. Însă, se întâmplă ca sertarele destinate alimentelor congelate să nu rămână goale până la sosirea următoarei veri. Termenul de valabilitate al pachetelor rămase, însă, ar putea să nu coincidă cu cel la care se așteaptă persoanele care le-au pregătit.

Dacă sunt congelate corect, unele legume pot rezista pentru o perioadă de până la un an. Campioanele la termenul de valabilitate în congelator sunt fasolea, mazărea și varza de Bruxelles, alături de porumb, păstăi, asparagus și rădăcinoase. Altele, precum castraveții, roșiile, ardeii grași sau vinetele se pot păstra astfel timp de câteva săptămâni. Însă, foarte important este și modul în care toate acestea au fost pregătite înainte de a fi depozitate la temperaturi foarte scăzute.

Cat timp se tin legumele la congelator, de fapt
Legume la congelator

Cum se pun corect legumele la congelator

Ca să reziste cât mai mult timp la congelator, cele mai multe legume trebuie să fie curățate, spălate cu apă rece și scufundate timp de două secunde într-o oală cu apă clocotită, iar după aceea într-un vas cu apă rece și gheață. În acest fel, vor fi distruse bacteriile de la suprafața lor, potrivit Știri din Lume.

Rădăcinoasele se curăță de coajă, se taie în felii sau cuburi, se spală cu apă rece, se scufundă în apă clocotită și apoi în apă rece. Castraveții, ardeii grași, vinetele și roșiile trebuie să fie spălate foarte bine în apă cu gheață și apoi șterse cu răbdare. Varza și conopida trebuie să fie tăiate în bucăți mare, apoi spălate și lăsate la scurs, înainte de a fi depozitate. Legumele precum broccoli pot fi și opărite în apă înainte de a fi puse la congelator.

Trucuri pentru păstrarea legumelor la congelator

În afară de toți acești pași pentru congelarea legumelor mai este importantă respectarea câtorva trucuri. În primul rând, este bine ca pachetele să fie porționate astfel încât să se poată scoate atât cât este nevoie pentru pregătirea unei mese. Mai mult, este recomandată folosirea unor pungi speciale ce permit și scoaterea aerului din pachet.

Apoi, este bine ca pe fiecare pachet cu legume să existe o etichetă cu numele alimentului congelat și data la care a fost depozitat. Altfel, ar putea deveni destul de greu ca legumele să fie identificate corect, după trecerea unei anumite perioade de timp. Citește AICI care sunt legumele ce ard grăsimile din organism!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...