Pentru a păstra gustul proaspăt și aroma plăcută a caiselor pentru o perioadă cât mai lungă, îți recomandăm o rețetă clasică și simplă de gem de caise. Caisele sunt fructele perfecte pentru conserve dulci, deoarece își păstrează forma și gustul dulce-acrișor. Vezi cât se fierbe gemul de caise și care sunt ingredientele de care ai nevoie.
Cu siguranță vei iubi această rețetă clasică de gem de caise, preparată cu fructe dulci, coapte și suculente, în plin sezon. Gemul de caise reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a păstra acest fruct delicios pentru a te bucura de el pe parcursul lunilor următoare.
Gemul de caise este extrem de ușor de preparat, iar lista de ingrediente este una cât se poate de scurtă. În continuare, îți vom arăta, cu instrucțiuni pas cu pas, cât de simplu este să faci gem de caise – un ingredient delicios pentru prăjituri și o gustare dulce în sezonul rece.
Ingrediente:
1 kg de caise;
300 gr de zahăr;
zeama de la jumătate de lămâie.
Mod de preparare:
Se spală bine caisele și se scot sâmburii;
Se pun caisele într-o oală și se adaugă zahărul peste ele;
Se lasă caisele în siropul de zahăr peste noapte și se amestecă din când în când folosind o lingură de lemn;
A doua zi, se pune totul la foc și se adaugă sucul de lămâie (jumătate sau o lămâie întreagă, după preferințe);
Se lasă gemul să fiarbă la foc mare până când dă în clocot și se amestecă;
Se pot lăsa caisele întregi sau se poate folosi un blender pentru a pasa bucățile de fructe rămase;
Se micșorează focul și se amestecă încet pentru a nu se arde compoziția;
După ce compoziția s-a îngroșat, se lasă la răcit, iar mai apoi se toarnă în borcanele pregătite înainte.
Borcanele cu dulceață de caise se depozitează într-un loc umbrit și răcoros.
Pentru a-ți da seama dacă gemul de caise este gata sau mai trebuie fiert, poți apela la testul farfuriei. Tot ce trebuie să faci este să pui o linguriță de gem pe o farfurioară, iar dacă se întărește atunci când se răcește bine, înseamnă că gemul e gata.
În principiu, gemul de caise are nevoie de circa 30 de minute pentru a se îngroșa. Însă, în funcție de preferințe, acesta poate avea o consistență mai lichidă (să curgă încet din borcan) sau una fermă (să nu curgă din borcan).
Iată alte câteva trucuri și sfaturi utile pentru un gem de caise excelent:
Folosește doar fructele care sunt bine coapte;
Adaugă zeamă de lămâie pentru a-i da o culoare frumoasă;
Poți adăuga, de asemenea, vanilie sau lavandă sau orice altă aromă pentru un gust aparte;
Fierbe compoziția la foc iute și amestecă mereu pentru a nu se lipi;
Folosește o cratiță largă, cu fund gros, pentru ca lichidul să nu se evapore repede;
Dacă dorești o consistență mai groasă, mai lasă gemul pe foc încă 10-15 minute;
Amestecă în continuu pentru a nu se lipi;
Dacă ți-e teamă că gemul de caise nu va rezista peste iarnă, pune borcanele la fiert, la bain-marie, pentru aproximativ 30 de minute și lasă-le să se răcească tot acolo;
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...