Cât se fierbe gemul de caise? Doar așa va avea consistența perfectă și va ieși aromat

Emanuela Pană 16.08.2023, 15:14
Cât se fierbe gemul de caise? Doar așa va avea consistența perfectă și va ieși aromat

Pentru a păstra gustul proaspăt și aroma plăcută a caiselor pentru o perioadă cât mai lungă, îți recomandăm o rețetă clasică și simplă de gem de caise. Caisele sunt fructele perfecte pentru conserve dulci, deoarece își păstrează forma și gustul dulce-acrișor. Vezi cât se fierbe gemul de caise și care sunt ingredientele de care ai nevoie.  

Rețetă delicioasă de gem de caise 

Cu siguranță vei iubi această rețetă clasică de gem de caise, preparată cu fructe dulci, coapte și suculente, în plin sezon. Gemul de caise reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a păstra acest fruct delicios pentru a te bucura de el pe parcursul lunilor următoare.  

Gemul de caise este extrem de ușor de preparat, iar lista de ingrediente este una cât se poate de scurtă. În continuare, îți vom arăta, cu instrucțiuni pas cu pas, cât de simplu este să faci gem de caise – un ingredient delicios pentru prăjituri și o gustare dulce în sezonul rece.  

Ingrediente:  

  • 1 kg de caise; 
  • 300 gr de zahăr; 
  • zeama de la jumătate de lămâie.  

Mod de preparare: 

  1. Se spală bine caisele și se scot sâmburii; 
  2. Se pun caisele într-o oală și se adaugă zahărul peste ele; 
  3. Se lasă caisele în siropul de zahăr peste noapte și se amestecă din când în când folosind o lingură de lemn; 
  4. A doua zi, se pune totul la foc și se adaugă sucul de lămâie (jumătate sau o lămâie întreagă, după preferințe); 
  5. Se lasă gemul să fiarbă la foc mare până când dă în clocot și se amestecă; 
  6. Se pot lăsa caisele întregi sau se poate folosi un blender pentru a pasa bucățile de fructe rămase; 
  7. Se micșorează focul și se amestecă încet pentru a nu se arde compoziția; 
  8. După ce compoziția s-a îngroșat, se lasă la răcit, iar mai apoi se toarnă în borcanele pregătite înainte.  
  9. Borcanele cu dulceață de caise se depozitează într-un loc umbrit și răcoros.  

Citește și: Secretul pentru o dulceață de caise ca la carte. Ingredientul care o face extrem de parfumată

Cât se fierbe gemul de caise?  

Pentru a-ți da seama dacă gemul de caise este gata sau mai trebuie fiert, poți apela la testul farfuriei. Tot ce trebuie să faci este să pui o linguriță de gem pe o farfurioară, iar dacă se întărește atunci când se răcește bine, înseamnă că gemul e gata.  

Cat se fierbe gemul de caise
Reteta gem de caise, pas cu pas

În principiu, gemul de caise are nevoie de circa 30 de minute pentru a se îngroșa. Însă, în funcție de preferințe, acesta poate avea o consistență mai lichidă (să curgă încet din borcan) sau una fermă (să nu curgă din borcan).  

Iată alte câteva trucuri și sfaturi utile pentru un gem de caise excelent: 

  • Folosește doar fructele care sunt bine coapte; 
  • Adaugă zeamă de lămâie pentru a-i da o culoare frumoasă; 
  • Poți adăuga, de asemenea, vanilie sau lavandă sau orice altă aromă pentru un gust aparte; 
  • Fierbe compoziția la foc iute și amestecă mereu pentru a nu se lipi; 
  • Folosește o cratiță largă, cu fund gros, pentru ca lichidul să nu se evapore repede; 
  • Dacă dorești o consistență mai groasă, mai lasă gemul pe foc încă 10-15 minute; 
  • Amestecă în continuu pentru a nu se lipi; 
  • Dacă ți-e teamă că gemul de caise nu va rezista peste iarnă, pune borcanele la fiert, la bain-marie, pentru aproximativ 30 de minute și lasă-le să se răcească tot acolo; 
  • După ce s-au răcit, le poți depozita în cămară.  

Vezi și: Prăjitură cu gem de caise și bezea cu nucă. Rețeta explicată pas cu pas, pentru începători

Dulceață de caise, rețetă clasică  

Ingrediente: 

  • 5 kg de caise; 
  • 2,5 kg de zahăr; 
  • zeama de la 2 lămâi; 
  • un baton de vanilie. 

Mod de preparare: 

  1. Se spală caisele și se scot sâmburii, dar nu se aruncă deoarece se folosesc mai târziu; 
  2. Se pun caisele într-un vas mare și se adaugă zahărul și zeama de lămâie; 
  3. Se acoperă totul cu 250 de ml de apă și tot acum se adaugă și batonul de vanilie; 
  4. Se lasă compoziția la fiert pentru 50-60 de minute și se amestecă din când în când pentru a nu se lipi; 
  5. Spre finalul fierberii, cu circa 10 minute înainte de a opri focul, se adaugă și sâmburii de caise zdrobiți în prealabil; 
  6. Se amestecă totul, iar când dulceața este gata se ia de pe foc și se toarnă în borcanele curate și sterilizate; 
  7. Se închid borcanele cu capace și se întorc cu gura în jos. Se lasă așa până ce se răcește compoziția.   

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...