Secretul pentru o dulceață de caise ca la carte. Ingredientul care o face extrem de parfumată

Ana Anitoiu 27.07.2022, 15:57
Secretul pentru o dulceață de caise ca la carte. Ingredientul care o face extrem de parfumată

Secretul pentru o dulceață de caise ca la carte stă într-un ingredient natural ce o face extrem de parfumată, dar și în modul de preparare. Câteva reguli sunt foarte importante pentru ca rezultatul să fie pe măsura așteptărilor.

Rețetă dulceață de caise. Ingrediente

Dulceața de caise poate păstra aroma și culoarea fructelor dacă este preparată corect. Aceasta se poate face cu caise întregi, cu sâmburi sau fără, în funcție de preferințele fiecăruia. Secretul pentru un plus de savoare este folosirea miezului sâmburilor. Iată care sunt ingredientele necesare:

  • două kilograme de caise
  • 1,6 kilograme de zahăr
  • sucul de la o lămâie mare
  • o lingură de esență de migdale, opțional
Secretul pentru o dulceata de caise ca la carte
Dulceata de caise, mai aromata daca se foloseste si miezul samburilor. Foto: unsplash.com

Rețetă dulceață de caise. Mod de pregătire

Înainte de orice altceva, se aleg caisele. Acestea trebuie să fie coapte și parfumate, dar în stare bună, fără să aibă părți stricate sau lovituri. După ce se spală bine fructele, se scot sâmburii. Aceștia se pot sparge, iar miezul poate fi folosit mai târziu, în pregătirea rețetei de dulceață, pentru mai multă aromă.

Următorul pas este pregătirea unei oale de aproximativ șapte – opt litri. Atenție! Este important ca aceasta să fie înaltă, astfel încât dulceața să nu dea în foc. Caisele se pun în acest recipient împreună cu zahărul și zeama de lămâie, iar deasupra se toarnă o cană cu apă. Se pune pe aragaz la foc mic, pentru aproximativ 50 de minute.

Dulceața de caise trebuie să fie amestecată constant, dar cu atenție să nu fie zdrobite fructele. Spre final, se face un test. Se ia o picătură din compoziție și se pune pe o farfurie mică. Dacă aceasta stă ca o bobiță, înseamnă că s-a legat compoziția, iar desertul este gata de pus în borcane și de savurat.

Însă, dacă acea picătură din compoziție se întinde, înseamnă că dulceața de caise mai trebuie să fiarbă. Cu 10 minute înainte de a lua oala de pe aragaz se poate adăuga miezul sâmburilor de caise, pentru un gust deosebit, sau esența de migdale, după preferință.

Dulceața de caise trebuie să fie lăsată cel mult cinci minute după ce se ia de pe foc, înainte de a fi pusă în borcane sterilizate înainte. Acestea se întorc cu gura în jos și se lasă așa până când se răcesc. În cele din urmă, pot fi depozitate în cămară, astfel încât acest deliciu să poată fi savurat oricând, cu cele mai bune clătite, pe pâine sau în alte deserturi.

Urmăriți Impact.ro și pe