Cât se fierbe carnea de vită pentru ciorbă? Secretul ca să iasă moale și gustoasă

Emanuela Pană 03.10.2023, 14:42
Cât se fierbe carnea de vită pentru ciorbă? Secretul ca să iasă moale și gustoasă

Spre deosebire de alte tipuri de carne, cea de vită este mai pretențioasă, dar are numeroase beneficii pentru organismul uman. Carnea de vită este des preparată de gospodine în sezonul rece, iar asta pentru că, pe lângă faptul că este sănătoasă, este și foarte gustoasă. Află, în rândurile următoare, cât se fierbe carnea de vită pentru ciorbă.  

Cum se prepară corect carnea de vită? 

Carnea de vită are foarte multe beneficii pentru organismul nostru, fiind o sursă importantă de vitamina B, ce ajută la formarea celulelor roșii, dar și de zinc – susține funcția cognitivă normală, fertilitatea și reproducerea, menține nivelurile normale de testosteron în sânge. 

Însă, dacă nu este gătită cum trebuie, carnea de vită poate deveni periculoasă. Pentru a-și păstra valorile nutritive, ea trebuie fiartă un anumit timp. Nu toată lumea consumă, însă, carne de vită, iar unul dintre motive ar fi aspectul sau mirosul specific.  

Totuși, cei ce preferă acest tip de carne trebuie să învețe să-l prepare corect. Dacă și ție îți place carnea de vită, trebuie să ții cont, în primul rând, de bucata de carne pe care o folosești, pentru că nu toate au același timp de fierbere și gătire.  

Dacă, de pildă, vrei să mănânci file, acesta trebuie preparat mai în sânge. Pe de altă parte, mușchiul de vită se gătește cel mai greu. Are nevoie chiar și de o oră pentru a fi perfect gătit. Însă, cât se fierbe carnea de vită pentru ciorbă?  

Citește și: De ce se desfac perișoarele în ciorbă? Ce carne trebuie să folosești, multe gospodine fac această greșeală

Cât se fierbe carnea de vită pentru ciorba? 

Ciorbele și supele se numără printre cele mai comune mâncăruri, fiind gătite aproape zilnic de gospodinele de la noi din țară. Mamele și bunicile noastre aveau grijă ca ciorbele și supele să nu lipsească de pe mese, mai ales în sezonul rece.  

Cat se fierbe carnea de vita pentru ciorba?
Timpul de fierbere pentru carnea de vita pentru ciorba

Aceste preparate furnizează o mulțime de vitamine și nutrienți organismului uman, fiind recomandate cu atât mai mult în zilele reci. Dacă ai imunitatea scăzută, o porție de ciorbă de văcuță ar putea fi remediul perfect. Astfel, îi vei da corpului lichidul necesar pentru a se hidrata, precum și substanțele necesare pentru a lupta împotriva bolii. 

Deși necesită un timp mai lung de preparare, mai ales dacă bucățile de carne achiziționate din magazin nu sunt tocmai fragede, ciorba de văcuță nu este greu de gătit.  

Pentru un gust și un aspect mai bun, ea trebuie gătită la foc mic, astfel că timpul de gătire ajunge la circa trei ore. Pentru a deveni gustoasă și suculentă, carnea de vită trebuie lăsată să fiarbă în jur de două ore.  

Vezi și: Cât timp se păstrează ciorba în frigider? Mulți români au o impresie greșită

Rețetă de ciorbă de văcuță 

Ciorba de văcuță este gustoasă, aromată și numai bună de servit cu smântână. În continuare, îți prezentăm o rețetă simplă și delicioasă de ciorba de văcuță. Cu siguranță va fi apreciată de toată lumea! 

Ingrediente: 

  • 1 kg de carne de vită (rasol și piept sau gât); 
  • 3-4 morcovi; 
  • o rădăcină de pătrunjel și una de păstârnac; 
  • o țelină mică; 
  • 200 gr de fasole verde și 200 g mazăre (congelate); 
  • 3 cartofi; 
  • 4 roșii; 
  • o legătură de leuștean; 
  • o legătură de frunze de țelină; 
  • 500-1000 ml de borș; 
  • 2 linguri de ulei; 
  • 5 l de apă; 
  • sare și piper după gust; 
  • smântână pentru servit. 

Mod de preparare: 

  1. Se spală carnea, se taie și se pune la fiert în apă rece cu puțină sare. Se dă focul de la aragaz la mare și se spumează pe parcurs. Când carnea nu mai face spumă, se micșorează focul; 
  2. Se taie zarzavaturile cuburi (morcovul, țelina, rădăcinile de pătrunjel și păstârnac) și ceapa se taie fin; 
  3. Se pune ulei într-o tigaie și se călește ceapa până devine transparentă, împreună cu rădăcinoasele. Astfel, legumele vor avea un gust mai intens; 
  4. Când legumele s-au călit, se adaugă carnea aproape fiartă și se potrivește ciorba de sare și piper; 
  5. Se adaugă cartofii tăiați bucuri, mazărea și fasolea verde, care vor fierbe mai repede; 
  6. După circa un sfert de oră, se verifică legumele. Dacă au fiert, se pun roșiile în ciorbă și se lasă focul mic; 
  7. După câteva minute, se scot roșiile și se lasă la răcit. Se decojesc, se toacă pulpa și se pun înapoi în oală; 
  8. Se toarnă borșul fiert în prealabil, în funcție de cât de acră vrei să fie ciorba și se mai lasă puțin la fiert. Se gustă și se potrivește, din nou, de sare și piper. 
  9. Se stinge focul și se presară verdeața tocată. Se servește cu smântână. 

Poftă bună! 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...