Cât pot să trăiască oamenii pe Pământ, de fapt: cât de aproape suntem de limită

Gabriel Peneș, Diana Dumitrache 30.03.2023, 17:07
Cât pot să trăiască oamenii pe Pământ, de fapt: cât de aproape suntem de limită

Cât pot să trăiască oamenii pe Pământ, de fapt. Aceasta este o problemă care pasionează omenirea încă de mii de ani. De-a lungul timpului, durata maximă de viață s-a modificat, urcând mai ales în ultimul secol, când descoperirile din medicină și îmbunătățirea condițiilor de trai au influențat pozitiv sănătatea oamenilor. Dar care e limita dincolo de care nu mai putem spera că organismul uman va mai funcționa?

Cât pot să trăiască oamenii pe Pământ, de fapt

Dacă ne-am lua după cele scrise în Vechiul Testament, omul care a trăit cel mai mult a fost Matusalem, stră-stră-stră-strănepotul lui Adam și-al Evei, care a ajuns la incredibila vârstă de 969 de ani. Ulterior, după Potop, Dumnezeu ar fi „resetat” limita de vârstă umană la 120 de ani.

Dincolo de aceste lucruri, cât de mult poate trăi, totuși, un om? Studii noi arată că dacă există o astfel de limită, ea nu a fost încă atinsă. Estimări în privința acestui lucru s-au făcut mereu de-a lungul istoriei. Evreii din Epoca de Bronz târzie considerau că durata maximă de viață este de 80 de ani, în timp ce un mileniu mai târziu romanii o estimau la 100 de ani.

În era modernă industrializată, descoperirile în domeniul medicinei și îmbunătățirea condițiilor de trai a dus la creșterea speranței de viață. Actualul record al duratei de viață este deținut de Sodimedjo, cunoscut ca Mbah Ghoto (bunicul Ghoto), care s-a născut în decembrie 1870 și a decedat în 2017, în satul său natal din centrul insulei Java, la vârsta de 146 de ani.

Totuși, doar guvernul indonezian a susținut veridicitatea datelor respective, astfel că recordul oficial, dovedit indubitabil cu acte, este al lui Jeanne Calment, care a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani.

Cât pot să trăiască oamenii pe Pământ, de fapt: cât de aproape suntem de limită
Sodimedjo, cunoscut ca Mbah Ghoto (bunicul Ghoto), care s-a născut în decembrie 1870 și a decedat în 2017, în satul său natal din centrul insulei Java, la vârsta de 146 de ani, este recordmanul duratei maxime de viață, dar confirmat doar de guvernul indonezian

Cât de aproape suntem de limită

În România, omul care a trăit cel mai mult, atestat cu documente, a fost inginerul agronom Dumitru Comănescu. Acesta a trăit 111 ani și 219 zile, între 1908 – 2020. De altfel, pentru o singură lună, de la 28 mai 2020 și până la moartea sa, pe 27 iunie 2020, a fost declarat oficial cel mai longeviv bărbat în viață din lume.

Mai există cazurile speciale ale lui Maftei Pop, născut în 1804 și care ar fi trăit nu mai puțin de 148 de ani și a cărui poveste o puteți citi în Playtech. De asemenea, este și situația lui Ilie Stamate, decedat în 1966, la vârsta de 138 de ani. Dar în ambele situații nu există acte clare care să ateste acest lucru.

Totuși, care punctul de vedere al științei? Cercetătorii la Universitate din Florida de Sud și cei de la Universitatea din Georgia au intrat adânc în datele referitoare la oamenii cu vârsta cuprinsă între 50-100 de ani, din 19 țări industrializate de pe tot globul, conform iflscience.com. Scopul acestei cercetări a fost să determine dacă creșterea duratei de viață din ultimul secol a atins o zonă de platou, ce ar indica faptul că ne-am apropiat de limita maximă a acesteia.

Analiza lor statistică a arătat că unele persoane născute înainte de 1950 ar putea să depășească recordul de longevitate în deceniile ce urmează, presupunând că sănătatea lor este menținută prin stabilitatea economică și politică din țările în care trăiesc.

Privind la tendințele actuale, însă, e mult mai probabil ca cineva născut între 1930 și 1940 să bată recordul de longevitate în perioada următoare. „Femeile japoneze – care deja sunt aproape de a atinge recordurile de longevitate – sunt avangarda acestui fenomen”, au notat autorii studiului.

Cât pot să trăiască oamenii pe Pământ, de fapt cât de aproape suntem de limită
Maftei Pop, născut în 1804 și care ar fi trăit nu mai puțin de 148 de ani, este românul cel mai longeviv din istorie, dar nu există acte doveditoare pentru asta

Care e românul care a trăit cel mai mult

Cercetătorii nu contestă, în schimb, faptul că durata de viață nu poate crește la nesfârșit. La un moment dat, omenirea va atinge acel punct maxim. Care este acela, încă e neclar.

„Am găsit mulțimi de oameni născuți între 1930 și 1950 care au experimentat o amânare a morții fără precedent în istorie, dar încă sunt prea tineri pentru a depăși recordurile de longevitate. Dacă aceste generații vor înainta în vârstă, recordurile de longevitate ar putea crește semnificativ”, au mai scris autorii studiului.

În 2021, un alt studiu a susținut că organismul uman ar avea o durată de viață maximă de 150 de ani, dar a fost făcut din perspectivă medicală, spre deosebire de studiul de mai sus, ce a analizat strict datele statistice.

Tot de curând, cercetările efectuate de statisticienii de la universitățile Erasmus din Tilburg și Rotterdam au arătat că femeile pot trăi până la maximum 115,7 ani,  în timp ce bărbații nu pot spera decât cel mult 114,1 ani. Echipa a extras date pe parcursul a 30 de ani de la aproximativ 75.000 de olandezi ale căror vârste exacte au fost înregistrate la momentul morții.

La începutul acestui an, o altă echipă de cercetători olandezi, de data aceasta de la Universitatea din Groningen, a spus că se va trăi chiar şi 125 ani, până în 2070.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....