Cel mai periculos aliment pentru sănătate. Scurtează durata de viață cu 36 de minute. Mulți români îl consumă săptămânal

Cătălina Burghelea 19.11.2022, 12:30
Cel mai periculos aliment pentru sănătate. Scurtează durata de viață cu 36 de minute. Mulți români îl consumă săptămânal

Este bine știut faptul că informațiile despre un stil de viață sănătos atrag ca un magnet oamenii. În ultimii ani, a luat avânt preocuparea pentru mișcare, fir în aer liber sau în sala de fitness. Cert este că, pe lângă exerciții fizice, mâncarea este la fel de importantă. Din păcate, lumea încă nu face diferența între preparate benefice, pline de nutrienți, și junk foods, încărcate cu multe calorii. Nutriționiștii ne avertizează în privința unui aliment foarte bun la gust, dar periculos pentru organism! Scurtează durata de viață cu jumătate de oră.

Nu mai consuma acest aliment, este un pericol pentru sănătate

Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Michigan, care au analizat impactul a peste 5.800 de alimente asupra longevității, banalul hotdog reduce speranța de viaţă cu 36 de minute din cauza nivelului ridicat de sare, grăsimi saturate și conservanți. La fel de nocive pentru sănătate sunt gogoșile, cartofii prăjiți, carnea la grătar, pâinea prăjită și mezelurile, băuturile dulci, dar și alcoolul. Iată ce trebuie să știi despre ele.

Gogoși

Deși sunt extrem de delicioase, gogoșile nu aduc nimic bun organismului.  Pentru a-ți face o idee, o gogoașă glazurată cu zmeură conține 6 g de grăsimi saturate, asta înseamnă aproximativ o treime din limita zilnică recomandată de nutriționiști, plus cinci lingurițe de zahăr.

Cartofi prăjiți

Consumul des de cartofi prăjiți este asociat cu un risc de deces dublu, arată un studiu din 2017. Cel mai indicat ar fi să stai cât mai departe de această garnitură culinară, dacă ții la sănătatea ta.

Reteta de cartofi prajiti

Pâine prăjită

Pâinea prăjită vine la pachet cu multe riscuri, susține Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA). Acrilamida, formată atunci când ingredientele care conțin carbohidrați sunt prăjite, coapte sau preparate la grătar, este asociată cu boala secolului: cancerul.

Carne la grătar sau tigaie

Atunci când carnea și peștele sunt gătite la grătar sau în tigaie, se formează amine heterociclice și hidrocarburi aromatice policiclice, adică substanțe chimice cancerigene.

Mezeluri

Carnea procesată favorizează cancerul de colon, avertizează experții medicali. Mezelurile au niveluri ridicate de sare și conservanți de nitriți.

Sarea

Un studiu finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates a scos la iveală o realitate înfricoșătoare: consumul excesiv de sare a fost responsabil de trei milioane de decese în 2017, la nivel mondial. Potrivit nutriționiștilor, sarea cauzează hipertensiune arterială, ducând la accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și insuficiență cardiacă.

Băuturi dulci

O doză de Cola-Cola (330 de ml) are 139 de calorii și 35 de grame de zahăr, peste cantitatea zilnică recomandată de medici. Dacă bei zilnic băuturi dulci, crește riscul de mortalitate cu 7%.

Alcool

Doar în 2022, în Marea Britanie, s-au înregistrat aproape 9000 de decese asociate cu alcoolul. NHS semnalează că tăria este un factor de risc în mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de sân.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...