Care a fost cel mai bătrân om care a trăit pe Pământ. A murit în 2017

Stan Filon 04.10.2020, 15:26
Care a fost cel mai bătrân om care a trăit pe Pământ. A murit în 2017

Cartea Recordurilor este plină de oameni care au trăit mult mai mult decât semenii lor. Ei bine, cel mai bătrân om care a trăit vreodată pe Pământ nu apare în celebra carte. Acesta a locuit pe insula indoneziană Java și a murit tot acolo, în anul 2017.

Cel mai bătrân om care a trăit pe Pământ s-a născut în insula indoneziană Java și a trăit 146 de ani

Potrivit datelor oficiale, cea mai în vârstă persoană de pe planetă s-a stins la vârsta de 146 de ani. Sodimedjo, cunoscut ca Mbah Ghoto (bunicul Ghoto), s-a născut în decembrie 1870 și a decedat în 2017, în satul său natal din centrul insulei Java.

Bunicul Ghoto a trăit să vadă ambele războaie mondiale. Când a izbucnit Primul Război Mondial, bărbatul avea vârsta de 43 de ani, iar când a venit Al Doilea Război Mondial, acesta era deja pensionar de câțiva ani, având vârsta de 70 de ani.

Cel mai batran om care a trait pe Pamant s-a nascut in insula indoneziana Java si a trait 146 de ani
Cel mai batran om care a trait pe Pamant s-a nascut in insula indoneziana Java si a trait 146 de ani

Și-a îngropat toate cele 4 soții, dar și copiii

În decursul vieții, bărbatul a avut patru soții și numeroși copii. Cea mai mare dramă a unui om este să-și îngroape propriul copil. Ei bine, Sodimedjo a fost nevoit să-și îngroape toate soțiile, dar și toți copiii. Culmea, bărbatul a fost un fumător înrăit și a practicat acest obicei până în ultimele zile din viață.

Sodimedjo nu a fost înregistrat în Cartea Recordurilor, fiindcă autoritățile indoneziene au început să țină evidența datelor de naștere abia în anul 1900. Cu toate acestea, oficialii indonezieni au recunoscut că data de naștere a bărbatului este trecută în buletinul său și există numeroase interviuri din trecut care pot să îi ateste vârsta.

Medicii au încercat să-i afle secretul, însă nu au reușit să-și dea seama care ar putea fi acesta. În timpul vieții, indonezianul a fost pescar și fermier, pasionat de tutun, cum scriam mai sus. El a venit cu un răspuns pentru vârsta lui înaintată, care poate reprezenta secretul longevității.

Cel mai bătrân bărbat din lume se află în România

Potrivit bărbatului, ca să ai o viață sănătoasă și lungă trebuie să fii înconjurat de persoane care te iubesc. ”Să trăiești înseamnă să îți accepți destinul cu inima deschisă. Îmi doresc să mor de mult timp”, a declarat Sodimedjo, chiar cu un an înainte să moară, pentru ziarul Jakarta Post din capitala țării sale.

Înainte cu câteva zile de a trece în neființă, bărbatul a avut o rugăminte către rudele sale, a spus nepotul pentru sursa citată mai sus: ”A durat doar câteva zile. Nu a cerut prea multe. Înainte să moară, ne-a cerut nouă, familiei lui, să îl lăsăm să se ducă în pace”.

Și în România s-a trăit mult. Cea mai longevivă persoană a fost Ilie Stamate, din comuna Firizu, judeţul Mehedinţi, care a trăit 138 de ani, iar în prezent, cel mai bătrân bărbat din lume este tot un român.

Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova. El a fost de profesie inginer agronom și trăiește în acest moment în București. Are 117 ani. Culmea, și românul spune că secretul său este iubirea pe care i-a dăruit-o familia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...