Cât de vechi erau gunoaiele strânse la lacul Beliș din Apuseni. Voluntarii care le-au adunat au avut un adevărat șoc

Ioana Bucur 16.06.2021, 20:03

Peste 3.500 de saci de deșeuri sunt dovada anilor de nepăsare. Cât de vechi erau gunoaiele strânse la lacul Beliș din Apuseni. Voluntarii care le-au adunat au avut un adevărat șoc când au văzut ce era acolo.

Cât de vechi erau gunoaiele strânse la lacul Beliș din Apuseni

Voluntarii au reușit ce autoritățile nu au putut sau nu au vrut. Membrii Clubului Alpin Român, filiala Cluj, au îndeplinit o misiune ce părea imposibilă: igienizarea lacului Beliș, din Apuseni, ce fusese inundat de gunoaie. Peste 3.500 de saci de deșeuri au fost strânși, în două zile, de echipele care au „atacat” pe uscat, pe apă și sub apă. În jur de 120 de persoane au fost implicate în mobilizarea impresionantă de forțe.

„Sâmbătă am avut șapte grupe pe apă, trei pe uscat și scufundătorii, iar duminică, opt pe apă, patru pe uscat și scufundatorii, cu un număr total de 70 de locuri în caiace, canoe și 2 barci de 6 locuri, echipele fiind coordonate de membri CAR, rangeri PNA și ghizi de aventură”, au transmis reprezentanții clubului.

Acțiunea de curățare este prima de acest fel organizată la Beliș, în cele mai bine de patru decenii de la apariția lacului. Dovada se regăsește tocmai în sacii strânși de acolo: printre gunoaiele strânse de la lacul Beliș se numără obiecte si ambalaje fabricate în anii ’80.

Cu toate că este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară, autoritățile nu par preocupate de întreținerea lui, fiind periodic acoperit de deșeuri menajere, ce provin din trei surse majore: satele din amonte, pescarii și turiștii.

Cât de vechi erau gunoaiele strânse la lacul Beliș din Apuseni
Acțiune de ecologizare a lacului Beliș din Apuseni. Sursa Foto: Facebook/ Clubul Alpin Roman Filiala Cluj

Șeful Gărzii de Mediu, reacție vehementă după acțiunea de la Beliș: „E ruşinos!”

Șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a dezvăluit că Primăria localității lângă care se află lacul Beliș nu s-a implicat în niciun fel în acțiunea voluntarilor, în ciuda faptului că instituția fusese anunțată cu trei săptămâni înainte de ecologizarea lacului.

„Doar că Primăria nu a făcut nimic să-i ajute. Oamenii ăştia s-au chinuit să strângă la nivel naţional nişte bani să facă igienizarea locaţiei respective. Absolut deloc nu au vrut să-i ajute, e ruşinos! Oamenii ăştia s-au chinuit să strângă bani, să cumpere saci, să se deplaseze, să se organizeze, au adus bani de acasă ca să facă lucrul ăsta, să igienizeze locul respectiv, iar primăria a stat imună la orice emoţie venită din partea a sute de voluntari care au ajutat acolo.

Nu găseşti ceva similar în Europa, nu am auzit să se întâmple ceva similar în Europa, o primărie înconjurată de sute de voluntari care vin să facă curat pe teritoriul tău, cu ONG-uri, cu oameni care scot bani din buzunar – puteau să meargă oriunde în weekend-ul ăla, oriunde şi au venit să facă curat – iar Primăria a pus mâinile pe piept şi a spus: «foarte frumos, ne place, mai veniţi pe la noi!». E inadmisibil aşa ceva”, a afirmat comisarul şef al Gărzii de Mediu, la Digi 24.

Berceanu a adăugat că, în opinia sa, legislația ar trebui „regândită”, iar edilii „care nu au nici cea mai mică durere cu ceea ce se întâmplă în comunitate” ar merita sancționați.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...