Zăpadă de şase metri la Bâlea Lac, la final de mai. Imagini uluitoare de pe Transfăgărășan. Video

Stan Filon, Ștefan Olteanu 27.05.2021, 14:04
Zăpadă de şase metri la Bâlea Lac, la final de mai. Imagini uluitoare de pe Transfăgărășan. Video

Chiar dacă vremea în toată România s-a făcut frumoasă, sunt zone din țară unde zăpada depășește chiar și șase metri! Vorbim despre zone precum Bâlea lac, unde drumarii încearcă acum să elibereze drumul pentru a-l reda traficului rutier.

Iarna nu se lasă dusă la Bălea lac, unde zăpada depășește 6 metri

Iarna nu se dă deloc dusă de la Bâlea lac, unde troienele încă blochează drumul de acces. Autoritățile au intervenit pentru e elibera drumul, însă lucrările se desfășoară cu dificultate. Transfăgărășanulș atât de căutat de turiștii din România, dar și din străinătate urmează să fie redat traficului rutier, însă doar când deszăpezirea se va încheia, iar condițiile meteo vor fi favorabile.

Muncitorii lucrează la o porțiune de sub Bâlea Lac, însă nu pot spune cu exactitate când vor termina lucrprile de deszăpezire deoarece acolo stratul de zăpadă depășește chiar și șase metri. Autoritățile spun că ar putea să dureze câteva săptămâni. Potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, deszăpezirea Transfăgărăşanului a ajuns în zona „critică”, iar imaginile făcute publice sunt foarte grăitoare.

Spectaculos, dar foarte periculos

”De astăzi (miercuri – n.r.) intervenim şi cu un excavator, pentru că utilajele obişnuite de deszăpezire nu fac faţă la această cantitate de zăpadă”, au transmis reprezentanții DRDP Braşov.

Transfăgărășan este poate cel mai spectaculos drum din Europa, însă este deschis doar patru luni pe an, între 1 iulie la 30 octombrie, deoarece pe timpul iernii căderile masive de zăpadă îl face inpracticabil. În plus, riscul avalanșelor este foarte crescut.

Pe cât este de spectaculos, pe atât este însă și de periculos. Accidente de circulație nenumărate au avut loc pe Transfăgărășan, cu urmări dramatice. Printre ultimele accidente care au avut loc pe Transfăgărășan se numără cel din 2019, când patru tineri și-au pierdut viața după ce șoferul a ratat o curbă ”ac de păr”,la kilometrul 115. Mașina în care se aflau aceștia a căzut de la o înălțime de 50 de metri.

”În mașină se aflau patru tineri cu vârste între 23 și 25 de ani, din Teleorman, care coborau dinspre Bâlea spre Curtea de Argeș, iar la km 115 unde este o curbă în ac de păr, probabil din cauza neadaptării vitezei la drumul care este și un pic înghețat, șoferul a pierdut controlul asupra mașinii și s-a prăbușit până pe celălalt tronson al Transfăgărășanului. S-au răsturnat de câteva ori, nu au fost răniți grav, au ieșit singuri din mașină”, declara la acea vreme Cristian Toma de la Salvamont Argeș.

Urmăriți Impact.ro și pe