Lacul fără fund din România. Ce ascunde de fapt acest loc extraordinar din țară

Stan Filon 13.05.2021, 15:51
Lacul fără fund din România. Ce ascunde de fapt acest loc extraordinar din țară

Foarte mulți români au auzit de Lacul fără fund din România. Acesta mai este cunoscut și ca Lacul Vulturilor, iar în jurul său s-au țesut mai multe legende, pe care oamenii locului le cunosc foarte bine. Lacul este destul de ferit de ochii turiștilor, mai ales că drumul până la el este unul accidentat și puțini se încumetă să ajungă la obiectivul turistic.

Legendele țesute în jurul Lacului fără fund din România

Sunt 27 de kilometri până la Lacul fără fund, iar drumul este destul de dificil. Lacul Vulturilor sau ”Lacul fără fund” se regăseşte pe partea estică a versantului Mălâia, la aproximativ 1.420 de metri, în Munţii Siriului. Este un lac periglaciar și aparține comunei Chiojdu, judeţul Buzău.

Deși este superbă, zona este puţin cunoscută de turişti. Cu toate că este cunoscut drept Lacul fără fund, adâncimea sa este de doar 2,5 metri. Însă s-au țesut multe legende despre acest luciu de apă. Se poate ajunge și cu mașina la lac, însă pe răspunderea șoferului, deoarece drumul este unul accidentat. Cine se încumetă să meargă pe jos, trebuie să știe că drumul poate fi parcurs în aproximativ 6 ore. Atenție la marcaje, deoarece ne putem rătăci foarte ușor prin pădure.

Legendele tesute in jurul Lacului fara fund din Romania
Legendele tesute in jurul Lacului fara fund din Romania

Alexandru Vlahuță a scris despre ”Lacul Vulturilor”

Puținii turiști care ajung aici trec prin Poarta Vânturilor, locul în care se întâlnesc curenţii de aer puternici de pe toate crestele. De cealaltă parte a Vârfului Mălâia, se întinde ”Lacul Vulturilor”. Dacă sunteți norocoși, puteți vedea și capre negre, dar și vulturi în zona care este una protejată prin lege.

Numele de ”Lacul Vulturilor” i se trage datorită marelui scriitor Alexandru Vlahuţă şi a însemnărilor sale în opera ”România Pitorească”. Acesta spune că locul ar fi fost sălaşul de primăvară al vulturilor, aici obișnuind ei să îşi înveţe puii să zboare: ”vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”.

Localnicii îl numesc însă Lacul fără fund, nume care i se trage din cauza legendelor care umblă prin împrejurimi. Se spune că un cioban s-a săturat de meseria sa, astfel încât și-a aruncat toiagul în lac și a plecat în lume. Nu mică i-a fost mirarea când a descoperit toiagul său plutind în Dunăre. L-a recuperat și sătul să umble prin lume s-a întors acasă, la mioarele sale, scrie știridinlume.ro.

Se mai spune că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oamenii ar fi contruit un drum pe sub lac pentru a induce în eroare armata germană, care a rămas blocată cu tancurile în lac, unde soldații și-au găsit sfârșitul. O altă legendă locală spune că sătenii îşi aruncau în lac bogăţiile de frica tătarilor, dar nu mai găseau niciodată nimic.

Urmăriți Impact.ro și pe