INTERVIU EXCLUSIV

Cât de interesați de politică mai sunt românii? Alfred Bulai, sociolog: „Cam 25% din populație este preocupată de politică, restul sunt oameni normali”

Gabriela del Pupo 17.06.2023, 19:20
Cât de interesați de politică mai sunt românii? Alfred Bulai, sociolog: „Cam 25% din populație este preocupată de politică, restul sunt oameni normali”

Dacă ar fi să gândim în termeni de voci ascultate în societate, politicieni vrs influneceri, de departe am putea observa că este o diferență majoră de popularitate. Dacă cei din urmă ne vând un produs sau o vacanță prin postările lor, pe politicieni îi alegem pentru a gestiona banii noștri, totuși pare că nu conștientizăm acest fapt. Interesul pentru politică pare legat doar de nevoi imediate, pensii, salarii, în schimb pe vedete le urmărește toată lumea constant. În cadrul Interviurilor Impact.ro am discutat cu sociologul Alfred Bulai despre interesul societății față de politică în afara campaniilor electorale.

„Pentru a atrage atenția, politicienii trebuie să facă ceva, deocamdată nu e cazul”

Un exemplu perfect a putut fi observat cu ocazia rocadei, mai ales pe rețelele de socializare, când detalii din trecutul actualului premier, Marcel Ciolacu, au fost scoase parcă pentru prima dată în fața criticii. Faptul că a trecut examenul de bacalaureat foarte târziu sau a început să lucreze și mai târziu au făcut deliciul internetului. Totuși, până săptămâna aceasta, Marcel Ciolacu a fost liderul PSD și se știau aceste lucruri, doar că până acum interesul nu a fost atât de mare. Despre vedete însă puține amănunte scapă atenției publice.

„Nu acum se întâmplă, în general, cam 25% din populație este preocupată de politică. Restul sunt oameni normali, așa le spun studenților mei, adică oamenii nu trebuie să se ocupe de politică, au mii de preocupări. Sigur că trebuie să știe niște lucruri despre cum funcționează societatea, și eventual merg la vot. Preocuparea sistematică este valabilă cam la un sfert în general. Cam jumătate din populație este interesată în momente care atrag atenția.

Trebuie să înțelegem că pentru a atrage atenția, politicienii trebuie să facă ceva, deocamdată nu e cazul. A fost o rocadă politică între două partide, nu ne-a privit pe noi, că nu ne-au întrebat pe noi nimic, în  care s-a schimbat un domn cu un alt domn. Persoane pe care nu le știe lumea s-au schimbat cu alte persoane pe care nu le știe lumea.

O parte din temele publice nu sunt de interes, de ce ne interesează (…) în România s-au croit anumite ministere doar pentru niște oameni. Avem Ministerul Tineretului, de ce să nu avem și al bătrânetului, al oltenilor, al moldovenilor?”, spune Alfred Bulai.

Din păcate în sondajele de încredere instituțiile politice sunt pe ultimul loc, prin urmare nu captează nici interesul populației atunci când comunică ceva, spune acesta.

VIDEO INTEGRAL:

„Avem toți inteligența să ne dăm seama că trăim prost, nu trebuie să ne spună cineva”

Într-o corporație, dacă un lider nu schimbă nimic și situația nu e roz, acesta este schimbat, baza de vot a PSD sau PNL însă nu se schimbă deși la nivel de societate civilă gradul de nemulțumire față de coaliția de guvernare PNL-PSD, sau invers, crește. Rocada a fost marcată de protestele și greva profesorilor și chiar în timp ce se desfășura s-a declanșat o nouă criză, protestele din sistemul public de sănătate. Nu este, de altfel, pentru prima dată când sunt astfel de crize, dar când vin alegerile avem aceleași procente, UDMR la 6%, PSD peste 35% sau PNL tot în top. În ceea ce privește opoziția pare că partidele nu vin cu soluții.

„Asta este un gest jignitor pentru populație, să vin eu la dumneavoastră să vă spun că trăiți prost. Avem toți inteligența să ne dăm seama că trăim prost, nu trebuie să ne spună cineva. Tu, ca partid de opoziție spune cum anume vei soluționa.

AUR e un partid nou, plin de tineri, dar el reprezintă ceea ce eu numesc un naționalism de stadion. Prin Europa cei care promovează naționalismul au un anumit nivel intelectual, mai o poezie, mai o istorie, nu doar cu Hai România. Din punctul acesta de vedere partidul are o mare problemă cu lipsa intelectualilor de valoare, pentru un partid care se vrea naționalist. pe formatul actual, AUR nu poate crește foarte mult peste ceea ce are.

Există un electorat al fiecărui partid care este loial sută la sută.”, mai spune sociologul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...