Marcel Ciolacu depune jurământul. Lista oficială și completă a celor 18 miniştri

Corina Oprea 15.06.2023, 19:25

Moment important în politica României! A fost ales noul Guvern al României, iar Marcel Ciolacu a fost investit în noua sa funcție: premierul țării! Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea Guvernului condus de Marcel Ciolacu și, oficial, au fost numiți și cei 18 miniștri care alcătuiesc Executivul.

Prima declarație a lui Ciolacu în calitate de premier

Marcel Ciolacu a susținut, joi, 15 iunie, prima ședință de Guvern la Palatul Victoria în calitate de premier al României. Acesta a ales să stea printre colegii săi miniștri și nu s-a așezat pe scaunul de premier.

Noul prim-ministru al țării noastre le-a promis românilor că își va respecta funcția și va face tot posibilul să realizeze tot ce și-a propus și să ajungă la nivelul așteptărilor pe care aceștia le au. Anunță că are deja un plan bine stabilit în ceea ce privește bunăstarea României, cu care speră să dea lovitura în acest mandat.

„Doresc să le transmit câteva cuvinte pentru români. Sunt conștient că așteptările tuturor de la Guvernul României sunt mari. Sunt aici împreună cu colegii mei să garantez că vor urma luni grele de muncă efort, tensiune, dar și soluții în fața unor provocări complicate. La asta ne obligă programul de guvernare asumat astăzi în fața Parlamentului și în fața românilor.

Avem un plan bine articulat, avem o viziune pentru naţiune, este un program cu obiective ce trebuie realizate rapid. De aceea este esenţial să muncim în echipă”, a spus Marcel Ciolacu, în prima ședință de Guvern în calitate de premier.

Noul Guvern a depus jurământul

Noul prim-ministru al României și cei 18 miniștri pe care i-a ales au depus jurământul astăzi, la Palatul Cotroceni, în prezenţa şefului statului. Oficial, Marcel Ciolacu este premier și a ales 18 miniștri, care să îi fie alături în acest mandat și să se ocupe de buna funcționare a domeniului pe care fiecare îl reprezintă.

Marcel Ciolacu depune jurământul. Lista oficială și completă a celor 18 miniştri
Marcel Ciolacu depune jurământul. Lista oficială și completă a celor 18 miniştri. Foto: Inquam / George Calin

Președintele Klaus Iohannis a ținut să îl felicite pe fostul premier Nicolae Ciucă pentru tot ce a făcut, mai ales pentru prima parte a mandatului, când ar fi avut rezultate impresionante. Pe de altă parte, șeful de stat le-a urat noilor membri ai Guvernului să își respecte jurământul și să dea tot ce au mai bun ca să rezolve problemele pe care le are țara noastră în acest moment.

„Vă doresc să nu pierdeți din vedere pentru ce ați jurat. Lucrul cel mai important e să vă străduiți să rezolvați problemele României, doar după aceea problemele legate de formațiunile politice”, le-a spus Iohannis miniştrilor.

Guvernul Ciolacu a trecut cu 290 de voturi, având nevoie de doar 234. 385 de parlamentari și-au exprimat votul, dintre care 290 pentru, în timp ce 95 de deputați și senatori au fost contra.

Componența noului Guvern al României

Decretul privind numirea Guvernului condus de Marcel Ciolacu a fost publicat în Monitorul Oficial. Prima ședință de noului Executiv va avea loc joi, la ora 19.00.

Noua structură a Guvernului este:

* Marcel Ciolacu – prim-ministru;

* viceprim-ministru – Marian Neacşu;

* viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu;

* ministrul Finanţelor – Marcel Boloş;

* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu;

* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea;

* ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu;

* ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr;

* ministrul Educaţiei – Ligia Deca;

* ministrul Culturii – Raluca Turcan.

* ministrul Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu;

* ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea;

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu;

* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Adrian Veştea;

* ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila;

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu;

* ministrul Energiei – Sebastian Burduja;

* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi;

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Ivan Bogdan-Gruia;

* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Mircea Fechet.

Urmăriți Impact.ro și pe