Cât cresc pensiile, de fapt, după recalculare 2022. Anunţul făcut de preşedintele Casei Naţionale de Pensii

Stan Filon 23.04.2022, 21:16
Cât cresc pensiile, de fapt, după recalculare 2022. Anunţul făcut de preşedintele Casei Naţionale de Pensii

Mulți români se întreabă cu cât cresc pensiile în 2022, de fapt, după recalculare. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a venit cu explicații pentru toți pensionarii din România, care sunt nerăbdători să vadă în ce măsură îi vor ajuta majorările anunțate de Guvern la plata facturilor, de exemplu, sau a medicamentelor. Vedeți mai jos anunțul lui Daniel Baciu.

Iată cât cresc pensiile, de fapt, după recalcularea din 2022

Așadar, Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii a explicat cam cum ar trebui să crească pensiile în 2022, după recalcularea gândită de Guvernul României. Mai exact, se va urmări ca românii care au acelaşi stagiu de cotizare să aibă aceeaşi pensie, iar „cel care are pensia inferioară trebuie adus la nivelul pensiei superioare”.

„Recalcularea urmărește eliminarea inechităților din sistem. Ele nu există pentru că au fost făcute calcule greșite de colegii mei. Sunt dosare de 20-30 de ani când legislația era alta la momentul respectiv. Adică acel număr de puncte se raporta la alt stagiu de cotizare care este în prezent. Acestea sunt neechitățile pe care noi trebuie să le corectăm, în sensul că aceeași persoană care a ieșit la pensie acum 20 de ani și are același stagiu de cotizare trebuie să aibă aceeași pensie cu unul ca el. În sensul că cel care are pensia inferioară trebuie adus la nivelul pensiei superioare.

Iata cat cresc pensiile, de fapt, dupa recalcularea din 2022
Iata cat cresc pensiile, de fapt, dupa recalcularea din 2022

„La aceeași contributivitate, trebuie să avem același cuantum în plată”

Dacă există același număr total de puncte, adică omul a avut același stagiu de cotizare și a avut aceeași remunerație de-a lungul a 20-30 ani, trebuie să aibă aceeași pensie. Adică la aceeași contributivitate, trebuie să avem același cuantum în plată”, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu la Antena 3.

Președintele Casei Naţionale de Pensii a fost întrebat dacă a găsit diferențe mari între veniturile pensionarilor cu aceeași vechime în muncă, iar el a dat exemplul a doi tapițeri, care aveau pensii diferite cu doar 200 de lei. Acesta a confirmat faptul că după recalcularea pensiilor, ambii pensionari vor primi pensia mai mare.

„Evident că da. Dacă au același număr de puncte. De fapt, asta urmărim indiferent de anul pensionarii, la contributivitate egală trebuie să avem pensii egale”, a completat Daniel Baciu.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat și cum sunt mai exact evaluate dosarele pentru recalcularea pensiilor. Daniel Baciu spune că la evaluarea și recalcularea pensiilor sunt foarte importante stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar.

„La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante. În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare”, a explicat șeful Casei de Pensii, sâmbătă, la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...