Pensii 2022. Apare o nouă pensie. Cine o va putea primi începând de astăzi

Ioana Bucur 23.03.2022, 16:38
Pensii 2022. Apare o nouă pensie. Cine o va putea primi începând de astăzi

O nouă piesă în puzzle-ul „pensii 2022”. Comisia Europeană a anunțat că de marți, 22 martie, a intrat în vigoare Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP), ceea ce înseamnă că toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene vor avea mai multe opțiuni în ceea ce privește pensia. Regulamentul PEPP a fost adoptat încă din 2019 și a fost aprobat și de Guvernul României.

O nouă piesă în puzzle-ul „pensii 2022”

Pensii 2022 vine cu o noutate pentru români și toți ceilalți cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene. Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, începând de marți, 22 martie, se aplică Regulamentul privind produsul paneuropean de pensii personale (PEPP), care a fost adoptat în 2019. Anunțul oficial a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă al Executivului comunitar.

Este vorba despre un sistem voluntar, disponibil pe întregul teritoriu al UE, ce permite cetățenilor să economisească pentru pensie. PEPP le oferă mai multe posibilități din care să aleagă și o mai mare concurență, transparență sporită și flexibilitate în ceea ce privește opțiunile de produse.

Regulamentul a fost aprobat și de Guvernul României.

Produsul Paneuropean de Pensii Personale este parte esențială a Planului de acțiune al Comisiei pentru consolidarea uniunii pieţelor de capital. PEPP va fi disponibil în completarea sistemelor de pensii publice şi ocupaţionale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel naţional.

Acest nou cadru vine în completarea pensiilor publice și răspunde nevoilor generaţiei mai tinere de astăzi, permițând angajaților să îşi planifice mai bine viitorul.

Pensii 2022. Apare o nouă pensie. Cine o va putea primi începând de astăzi

„Oamenii vor avea mai multe opțiuni”

Mairead McGuinness, comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, susține că, prin canalizarea economiilor către investiţii pe termen lung, PEPP va contribui la stimularea creşterii economice în Uniunea Europeană.

„Cu acest nou cadru pentru un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), oamenii vor avea mai multe opțiuni atunci când economisesc pentru pensia lor, beneficiind în același timp de o protecție solidă a consumatorilor.

Ca o completare a pensiilor publice, PEPP răspunde nevoilor tinerei generații de astăzi și le permite oamenilor să planifice mai bine și să facă provizii pentru viitor.

Începând de marţi, furnizorii de pensii personale pot oferi PEPP în întreaga UE cu o singură înregistrare. Iar prin canalizarea economiilor către investiții pe termen lung, PEPP va contribui la stimularea creșterii economice în UE”, a afirmat Mairead McGuinness.

Regulamentul PEPP a fost stabilit și adoptat în iulie 2019, scopul acestui proiect fiind de a contribui la crearea unei pieţe interne a pensiilor personale, sporind posibilităţile furnizorilor de a oferi produse de pensii personale la nivel transfrontalier şi oferindu-le consumatorilor o alternativă competitivă de a economisi pentru pensie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...