Cât câștigă un poștaș în 2024? Suma pe care o încasează lunar

Emanuela Pană 02.04.2024, 17:56
Cât câștigă un poștaș în 2024? Suma pe care o încasează lunar

Poșta Română a comunicat, la finalul săptămânii trecute, salariul minim din companie, în contextul în care sindicaliștii au amenințat cu greva generală, deoarece nu au ajuns la niciun rezultat după 37 de zile de discuții. Vezi, mai jos, cât câștigă un poștaș în 2024. 

Cât câștigă un poștaș în 2024? 

În luna ianuarie 2024, venitul mediu brut în Poșta Română era de aproximativ 5.000 de lei, conform declarației Companiei Naționale ”Poșta Română” (CNPR). La această dată, în companie nu există salariați care să încaseze venituri la nivelul salariului minim pe economie, au transmis reprezentanții Poștei Române. 

Comunicatul CNPR vine la scurt timp după afirmațiile făcute de liderii Blocului Național Sindical (BNS) joi, potrivit cărora 60% din totalitatea angajaților companiei sunt plătiţi cu salariul minim. 

”În spaţiul public au fost făcute o serie de afirmaţii mincinoase, denigratoare şi calomnioase la adresa Companiei Naţionale Poşta Română şi managementului acesteia. Acestea au fost transmise de unii lideri sindicali iresponsabili, fiind bazate pe informaţii false, cu scopul de a genera un sentiment de panică în rândul salariaţilor Companiei şi publicului larg”, menționează operatorul poştal naţional. 

Conform informațiilor furnizate de sursa citată, toate drepturile salariale și cele de altă natură ale angajaților sunt garantate și plătite la timp. De asemenea, conducerea CNPR are în vedere un program extins de revizuire și ajustare a grilei salariale pe baze solide. 

Citește și: Mesajul de la Poșta Română pentru pensionarii cu până la 2000 de lei: se întâmplă până la finalul lunii, inevitabil

Pensiile ajung cu întârziere în aprilie?  

În contextul grevei poștașilor, există temeri că pensia va veni cu întârziere pentru 2.500.000 de seniori în luna aprilie. Însă, oficialii de la Poștă dau asigurări că nu va fi așa. Compania promite distribuirea conform tuturor prevederilor legale a drepturilor sociale pentru toată populaţia României: ”o întârziere a acestora este exclusă, indiferent de interesele personale ale unor membri ai organizaţiilor sindicale”. 

”Toate proiectele de investiţii derulate de către Poşta Română sunt în grafic, Planul de Management fiind respectat în integralitate. La acest moment, nu există în Poşta Română salariaţi care să încaseze venituri la nivelul salariului minim pe economie. În anul 2021, în Poşta Română, venitul mediu era de 3.350 lei brut, iar în luna ianuarie 2024 venitul mediu brut este de aproximativ 5.000 lei. 

Asigurăm toţi clienţii, partenerii comerciali şi instituţiile bancare partenere, de stabilitatea şi soliditatea politicilor de management aflate în curs şi, de asemenea, pe partenerii de dialog social de respectarea prevederilor Art. 99 din Legea Dialogului Social respectiv: (2) Este interzisă orice intervenţie a autorităţilor publice, sub orice formă şi modalitate, în negocierea, încheierea, executarea, modificarea şi încetarea contractelor colective de muncă”, se mai arată în comunicat. 

Vezi și: E mai rapid cu porumbelul voiajor. Cât timp durează livrarea cu Poșta Română a unei scrisori de la București la Brașov

Poșta Română susține că BNS a făcut ”afirmații false”

În context, reprezentanţii CNPR spun că BNS a făcut, în conferinţa de joi, ”afirmaţii false” şi subliniază că bugetul companiei a susţinut în fiecare an cu aproximativ două milioane de lei salariile liderilor de sindicat ”scoşi din producţie”, care nu se prezintă la locul de muncă, ci desfăşoară doar activităţi sindicale.

Cat castiga un postas in 2024
Posta Romana acuza BNS de afirmatii false

”Pretinsul Regulament de Salarizare la care au făcut referire unii lideri sindicali neinformaţi nu este în vigoare la acest moment, aflându-se în lucru alături de o schemă de salarizare modernă pentru toţi angajaţii ce conţine un sistem de comision la nivelul mediei din industria serviciilor poştale.  

Viitorul sistem deschide posibilitatea de câştiguri până la 1.200 de lei net, în plus faţă de salariul actual, pentru toţi salariaţii implicaţi în coletărie şi servicii financiare, atât factori poştali, cât şi oficianţi şi diriginţi. În ceea ce priveşte capitalizarea din anul 2018, informăm că nu există nici un risc pentru ca aceasta să fie declarată ajutor de stat”, se menționează în comunicatul de presă al CNPR, potrivit adevărul.ro.

Potrivit instituţiei, în prezent, Poşta Română se află într-un amplu proces de digitalizare, după finalizarea unei perioade de reformă şi restructurare, care a suferit întârzieri din cauza unor organizaţii sindicale. Aceste întârzieri nu au afectat personalul operaţional, contrar afirmaţiilor unor persoane rău intenționate. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...