Cât a ajuns să coste carnea de miel la Kaufland. Oamenilor nu le-a venit să creadă: „M-am speriat”

Ioana Bucur 14.04.2022, 11:17

Numărătoarea inversă până la marea sărbătoare a creștinilor a început deja, însă pe români îi așteaptă o surpriză neplăcută în magazine. Anul acesta, pentru foarte mulți, listele de cumpărături s-ar putea scurta. Valul scumpirilor din ultimele luni continuă și afectează ingredientul principal al mesei de Paște. Oamenilor nu le-a venit să creadă cât a ajuns să coste carnea de miel.

Cât costă carnea de miel

Anul acesta, masa de Paște va fi mult mai scumpă. Cu doar câteva zile până la Săptămâna Mare, românii au început să își facă listele de cumpărături. În magazinele din țară, sunt întâmpinați de prețuri uriașe în comparație cu cele de anul trecut.

La începutul lunii aprilie, într-unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din România, Kaufland, un kilogram de carne de miel cu os costa 54,99 lei, iar 300 de grame de frigărui de miel irlandez în sos Gyros se vindeau cu 29,99 de lei.

„Prețul pe care l-am găsit m-a speriat. 54,99 de lei un kilogram de carne cu os, adică sfertul de miel! Un sfert de miel, de trei kilograme, 150 de lei?”, a spus unul dintre românii care au mers la supermarket.

Scumpirile se resimt în toate centrele comerciale. În Auchan, un miel întreg la vrac, de 12 kilograme, costă 600 de lei.

Cât a ajuns să coste carnea de miel la Kaufland. Oamenilor nu le-a venit să creadă: „M-am speriat”

Majorarea prețurilor este confirmată și de crescătorii de animale. Aceștia spun că scumpirile ajung la aproape 50% în comparație cu anul trecut, în special în supermarkeuri.

„Chiar nu înţeleg. Şi e carne din import. Chiar dacă sunem producători mari, noi importăm… Am văzut într-un supermarket că aduc miei din Australia. Peste 50 de lei kilogramul de miel. Nu ştiu cine cumpără de acolo. Asta mă miră. Toată lumea se plânge în paţă că e scump cu 40 de lei, dar în supermarket cumpără cu 50 de lei”, a spus un crescător de animale din Timiş, potrivit adevărul.ro.

Prețurile ar putea crește

Specialiștii din domeniu avertizează că prețurile vor mai crește în următoarea perioadă, până aproape de Paște.

„Şi anul trecut, chiar cu două, trei zile înainte de Paşte a urcat preţul. Aşa se întâmplă, va creşte groaznic dacă e lipsă pe piaţă. Şi anul trecut a fost o zvâncire de la 30 la 40 de lei, chiar în Vinerea Mare şi în Sâmbăta Paştelui. Şi animalele sunt mai puţine acum. Eu sunt un caz mai aparte, am unde să vând, am cu cine să lucrez, dar majoritatea colegilor au probleme. Nu au oameni şi e destul de greu. De când mă ştiu sunt probleme cu oamenii, dar parcă tot mai rău e. Acum e dezastru. Nu mai ai pe cine să plăteşti, pur şi simplu”, a mai spus crescătorul de animale din Timiş.

În 2021, în piețe, un kilogram de carne de miel costa cu 25-27 de lei. Anul acesta, a ajuns la 35-40 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...