Cum era sărbătorit Paștele pe vremea lui Ceaușescu. Trucurile nebănuite la care apelau românii pentru a avea pe masă carne de miel

Redacția IMPACT 17.04.2020, 12:10
Cum era sărbătorit Paștele pe vremea lui Ceaușescu. Trucurile nebănuite la care apelau românii pentru a avea pe masă carne de miel

Sărbătorile Pascale erau cu mult diferite pe vremea când România era condusă de comuniști. Multe din povești, le știm, cu siguranță, de la părinți sau bunicii noștri.

Paștele, sub semnul tăcerii în România comunistă

Pască, ouă roșii, iepurași de ciocolată, toate aceste nu se serveau de Paște pe mesele românilor de acum 30 de ani. Și asta pentru că Nicolae Ceaușescu își dorea cu îndârjire ca poporul român să fie unul ateu, fără credință. Marea Sărbătoare a Învierii nu însemna, de fapt, nimic, fiindcă oamenii erau chemați la muncă la fel ca într-o zi normală. De slujba propriu-zisă nu puteam vorbi pentru că nu exista niciuna, în contextul în care Nicolae și Elena Ceaușescu a întemniţat mii de preoţi şi a dărâmat mii de biserici.

Povestea mielului transportat pe ascuns

În urma interdicțiilor de a serba orice fel de sărbătoare religioasă, românii, pe ascuns, celebrau, în intimitatea casei lor Învierea lui Iisus Hristos. Oamenii aduceau pe ascuns, sau mai bine zis, „pe sub mână”, carne de miel în propriile case, în măsura în care se găsea. Produsele din carne, de orice fel, lipsea cu totul din galantarele magazinelor.

Unii români făceau chetă, de regulă, două-trei familii și cumpărau miel direct de la țară, de la oameni care vindeau. Mielul era transportat pe furiș, în portbagajele Daciilor.

 

În ceea ce privește vopseaua de ouă, aceasta se găsea pe rafturile magazinelor alimentare, însă nu în cantități foarte mari, motiv pentru care, românii au apelat la propria inventivitate. Românii, mai ales cei care locuiau la țară, vopseau ouăle cu frunze de ceapă și ornau cu frunze de pătrunjez în ciorapi. Din păcate însă, pentru ouă, lapte și pâine, oamenii stăteau la cozi interminabile și, de cele mai multe ori, ajungeau sa vină acasă cu mâinile goale.

Slujba Învierii, la Radio Europa Liberă

În Seara Învierii, bisericile din România erau deschise, însă nu erau multe persoane care să meargă să ia lumină de la preoți. Sau cel puțin, nu ca în zilele noastre. În timpul regimului comunist, unii oameni se fereau să fie văzuți în biserici, mai ales cei care aveau funcții de partid, pentru că erau descoperiți imediat.
Mulți români ascultau, însă, pe ascuns, în case, Radio Europa Liberă. Era dificil pentru că riscai să fii prins foarte ușor, mai ales că vecinii puteau să denunțe imediat, scrie Adevarul. Dar mulți români riscau și în Noaptea de Înviere, pentru că voiau cu orice preț să nu piardă legătura cu divinitatea.

Urmăriți Impact.ro și pe