Câți bani în plus vor scoate românii din buzunare pentru masa de Paște. Un cozonac costă cu 11 lei mai mult

Iancu Andreea 14.04.2022, 10:56
Câți bani în plus vor scoate românii din buzunare pentru masa de Paște. Un cozonac costă cu 11 lei mai mult

Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, iar românii se pregătesc și în acest an de momentul în care vor lua masa alături de cei dragi. Din păcate, ultimii ani au fost unii dificili. După ce pandemia ne-a ținut la distanță unii de alții, acum tensiunile politice internaționale au accentuat criza economică, ducând la probleme financiare semnificative. În acest context, românii vor trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare pentru masa de Paște, dacă își doresc să servească preparatele tradiționale. În timp ce cozonacul s-a scumpit cu 11 lei, și carnea de piel a suferit majorări de preț.

Prețurile la alimente s-au scumpit. Câți bani vor scoate românii din buzunare pentru masa de Paște

Meniul de Paște este mai scump decât în anii trecuți, astfel că pentru coșul de cumpărături al românilor va fi nevoie fie de mai puține produse, fie de o cheltuială mai mare la casele de marcat. Având în vedere că prețurile la majoritatea alimentelor, inclusiv la cele de bază, s-au majorat în ultima perioadă, românii vor scoate din buzunare mai mulți bani și pentru masa de Paște.

Cu toții ne dorim să avem în meniul de sărbătoare produsele tradiționale precum drobul, friptura de miel, pasca sau cozonacul, însă nu toată lumea și le va putea permite anul acesta. Pentru masa de Paște vom fi nevoiți să plătim cu cel puțin 70 de lei mai mult față de anii anteriori, după ce toate produsele alimentare s-au scumpit.

Câți bani vor cheltui românii pentru masa de Paște
Produsele de pe masa de Paște, mai scumpe decât anul trecut

Cu cât s-au scumpit alimentele pentru masa de Paște

Iar carnea de miel reprezintă principalul ingredient al preparatelor de Paște. Aceasta a devenit o adevărată delicatesă după ce prețul său s-a majorat cu 35% față de 2021. În majoritatea supermarketurilor, un kilogram de carne de miel a ajuns să coste în jur de 50 de lei, cu 18 lei mai mult, în comparație cu anul trecut. Pe de altă parte, și cozonacul, desertul apreciat de toată lumea, este mai scumpă cu 11 lei față de aceeași perioadă a anului trecut.

Scumpirile acestea sunt datorate, în general, creșterii prețurilor la materia primă. Ouăle, vopseaua sunt și ele printre produsele care au înregistrat majorări de preț. Vom plăti anul acesta cu 6 lei mai mult față de anul trecut dacă ne dorim ouă roșii pe masa de Paște, având în vedere că prețul ouălor a crescut cu 58% față de 2021, iar vopseaua este dublă.

Pasca devine și ea mai costisitoare de anul acesta, după ce prețul pentru ingredientele sale, precum făina, zahărul, uleiul, stafidele și brânza, au crescut semnificativ. Uleiul, de exemplu, este mai scump cu 5 lei față de anul trecut, iar făina are un preț mai mare cu peste o treime. Inclusiv pâinea este scumpă de anul acesta. Prețul pentru un kilogram de pâine feliată este cu 2 lei mai mare. Și legumele din piață au suferit majorări de preț, cartofii fiind mai scumpi cu 30%.

Lactatele se află, de asemenea, pe lista de produse mai greu accesibile. Untul este mai scumpă cu 12%, iar laptele s-a scumpit cu 15%. Cașcavalul ne va obliga să scoatem din buzunar cu aproape 4 lei mai mult, ajungând la un preț de 20 de lei pentru o rolă de 350 de grame. Cei care își doresc un aperitiv cu mezeluri vor plăti cu un lei un plus față de anul trecut. Practic, coșul de cumpărături pentru masa de Paște va costa anul acesta aproape 300 de lei, cu 76 de lei mai mult față de anul trecut, când produsele de sărbătoare costau în jur de 224 de lei, potrivit Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...