Care sunt țările din Europa în care îți poți cumpăra mașină gratis

Raluca Juncu 15.07.2020, 20:23
Care sunt țările din Europa în care îți poți cumpăra mașină gratis

Industria auto a fost lovită puternic de izbucnirea pandemiei de COVID-19, cu atât mai mult cu cât producția de autovehicule din 2019 a scăzut treptat la nivelul Europei, aspect care s-a resimțit ulterior și în România.

În ce state din UE îți poți lua mașini prin subvenții

Dacă la începutul anului, mașinile electrice păreau să se impună în fața autovehiculelor Diesel, recent, Germania și Franța au decis să acorde subvenții pentru achiziționarea unor modele electrice, pentru a sprijini industria de automotive din Europa. Decizia a venit de la Angela Merke, cancelarul Germaniei, respectiv Emmanuel Macron, președintele Franței, în contextul în care vânzările de automobile din Europa și-au revenit mai lent comparativ cu America de Nord sau China.

„Există foarte multe oferte atractive acum ca urmare a subvenţiilor mari iar asta stimulează cererea. UE vrea să meargă spre decarbonizarea transportului iar criza coronavirusului a permis statelor membre să accelereze această tranziţie”, explică Aleksandra O’Donovan, analist Bloomberg.

Aceste stimulente de la stat permite unui dealer precum Autohaus Koenig din Germania să facă publicitate unui contract de leasing pentru un model electric Renault Zoe, un model ale cărui costuri vor fi acoperite în totalitate de subvențiile alocate de statul german, potrivit stirileprotv.ro.

„Dacă am fi avut mai mulţi angajaţi în vânzări am fi semnat chiar mai multe contracte”, spune Wolfgang Huber, director de vânzări pentru automobilele electrice la reprezentanţa Autohaus Koenig din Berlin.

Un proces similar de achiziție de autoturisme electrice a demarat și Olanda, cu scopul de sprijini revenirea economică a acestui sector. Statul olandez a pus la dispoziție un fond de 10 milioane de euro pentru cumpărarea automobilelor electrice. Subvențiile s-a terminat în doar opt zile, după ce au fost puse la dispoziție.

Analistul de la Bloomberg mai atrage atenția supra faptului că guvernele trebuie să fie foarte precaute atuni când renunță la aceste subvenții deoarcere riscă în proporție foarte mare să provoce o prăbușire a vânzărilor.

Urmăriți Impact.ro și pe