Care sunt noile sancțiuni pregătite împotriva Rusiei. Decizia a fost luată după retorica nucleară a preşedintelui Vladimir Putin

Elena Avramescu 23.09.2022, 08:00
Care sunt noile sancțiuni pregătite împotriva Rusiei. Decizia a fost luată după retorica nucleară a preşedintelui Vladimir Putin

În aceste momente, Uniunea Europeană vrea să stabiliească un plafon al preţului petrolului, dar și restricţii mai dure pentru exporturile de înaltă tehnologie către Rusia. În plus, nu au fost uitate nici sancţiunile împotriva unor persoane, fiind doar un răspuns la o nouă escaladare nefericită în războiul Moscovei în Ucraina, notează Reuters.

Noi sancțiuni pentru Rusia

Totul s-a întâmplat după retorica nucleară a preşedintelui Vladimir Putin, în anunţul mobilizării parţiale pentru război, atunci când a vorbit și depre sprijinul pentru planurile de anexare efectivă a unor părţi din estul Ucrainei. În acest sens, miniştrii de Externe ai UE au convenit, în cursul zilei de ieri, în cadrul unei reuniuni ad-hoc, pregătirea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei. Se pare că acestea vor consta în măsuri economice, dar şi individuale.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a ținut să precizeze că acestea vor include controale suplimentare la exporturile de tehnologie civilă, iar trei diplomaţi UE de la Bruxelles susțin că noile sancţiuni se vor concentra în jurul unui plafon al preţului petrolului, care să corespundă celui convenit de G7.

„Ne aşteptăm, de asemenea, la mai multe listări ale unor persoane”, a declarat unul dintre diplomaţi.

Se pare că mai multe țări și-au manifestat intenția de a viza rudele şi asistenţii apropiaţi ai celor deja sancţionaţi, însă ţările UE nu pot să recunoască o astfel de ocolire a sancţiunilor drept infracţiune în interiorul blocului. Astfel că trebuie decis ce să facă cu ruşii care fug din serviciul militar obligatoriu, mai ales că cele trei naţiuni baltice din estul UE au hotărât să nu le ofere refugiu. Mai mult, Finlanda şi Polonia au restricţionat sosirile ruşilor, însă UE a respins, momentan, o interdicţie generală de călătorie.

Sanctiuni Rusia

Sunt luate în vedere și alte restricţii ale exporturilor de bunuri de lux către Rusia, mai ales că există cereri de interzicere a diamantelor ruseşti şi confiscarea activelor ruseşti în Europa. Însă sunt slabe șanse ca acestă propunere să obţină sprijinul unanim necesar al tuturor ţărilor UE.

Până acum, Germania a respins cele mai dure restricţii economice, iar premierul ungar Viktor Orban este de părere că toate sancţiunile ar trebui să fie eliminate.

„Nu ştiu cât de repede putem ajunge de acord asupra unor noi sancţiuni”, a declarat un oficial al UE.

În decursul săptămânii următoare, Comisia Europeană o să vină cu o propunere scrisă, astfel că ţările membre ar putea să o aprobe atunci când se vor reuni la Praga, mai precis între 6 și 7 octombrie.

Josep Borrell a reafirmat sprijinul UE pentru Ucraina

Ieri, miniştrii de externe s-au reuniţi de urgenţă la New York, la scurt timp după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a decretat mobilizarea parţială a 300.000 de rezervişti şi a ameninţat că îşi va folosi tot arsenal, cel nuclear nefăcând o excepție.

„Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina, el încearcă să distrugă întreaga ţară prin diferite mijloace”, a declarat şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell, într-o conferinţă de presă la sfârşitul reuniunii.

Josep Borrell a ținut să mai noteze că ultimele decizii ale Moscovei au rolul de a elimina sprijinul pe care Ucraina îl primeşte de la aliaţii săi, dar şi de a ameninţa pacea şi securitatea internaţională.

„Dar acest lucru nu va rupe unitatea noastră în sprijinirea Ucrainei sau sprijinul nostru larg pentru capacitatea Ucrainei de a-şi apăra integritatea teritorială şi suveranitatea atât timp cât este nevoie”, a mai spus acesta.

Atunci când a ajuns la capitolul noilor sancțiuni, Josep Borell a spus că vor fi necesare mai multe decizii oficiale pentru definitivarea acestora. Pe lângă asta, miniştrii de externe europeni au condamnat şi planurile de organizare a unor referendumuri privind anexarea la Rusia a zonelor ocupate ale Ucrainei şi au amenințat că nu le vor recunoaşte niciodată rezultatele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...