Viktor Orban critică UE. „Si-a tras un glonț în plămâni” prin sancțiunile nechibzuite impuse Rusiei

Mihnea Tălău 15.07.2022, 15:45
Viktor Orban critică UE. „Si-a tras un glonț în plămâni” prin sancțiunile nechibzuite impuse Rusiei

Premierul Ungariei Viktor Orban a declarat vineri că Uniunea Europeană „și-a tras un glonț în plămâni” prin sancțiunile economice nechibzuite impuse Rusiei, care, dacă nu sunt retrase, riscă să distrugă economia europeană.

”Economia europeană s-a împușcat singură în plămâni și gâfâie după aer”

Aprovizionarea cu gaze a Europei s-a restrâns și costurile combustibililor au crescut vertiginos de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie și sancțiunile ulterioare, ceea ce a făcut ca țările să se străduiască să refacă stocurile și să diversifice canalele de aprovizionare. Rusia își numește acțiunile din Ucraina o „operațiune specială”, anunță Reuters.

Creșterea bruscă a prețurilor la gaze și electricitate l-a forțat miercuri pe naționalistul Orban să reducă plafonarea de ani de zile a prețurilor la utilități pentru gospodăriile cu consumuri mari, dând înapoi una dintre politicile economice emblematice ale premierului în vârstă de 59 de ani.

„Inițial, am crezut că ne-am tras doar un glonț în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împușcat singură în plămâni și gâfâie după aer”, a declarat Viktor Orban, un critic fervent al sancțiunilor.

Orban a declarat că Ucraina are nevoie de ajutor, dar că liderii europeni ar trebui să își reconsidere strategia, deoarece sancțiunile au provocat daune de amploare economiei europene, fără a slăbi Rusia sau a aduce războiul de luni de zile mai aproape de vreo rezolvare.

Sancțiunile nu ajută Ucraina, însă, ele sunt rele pentru economia europeană și, dacă vor continua așa, vor ucide economia europeană. Ceea ce vedem acum este de nesuportat. Momentul adevărului trebuie să vină la Bruxelles, când liderii recunosc că au făcut un calcul greșit, că politica de sancțiuni s-a bazat pe ipoteze greșite și că trebuie schimbată”, a declarat Orban.

Disensiuni in UE in legatura cu un embargo petrolier impotriva Rusiei

Restricțiile ar putea adăuga 1,5 puncte procentuale la inflație

Reales în aprilie, Orban a declarat că, fără restricțiile de miercuri, care vor declanșa o creștere a costurilor energetice pentru gospodăriile care consumă energie peste media națională, întregul regim de plafonare a prețurilor la utilități va trebui să fie eliminat.

Economiștii de la Morgan Stanley au declarat că restricțiile ar putea adăuga 1,5 puncte procentuale la inflație, care se află deja la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, exacerbată și mai mult de forintul slab.

Înainte de scrutinul din aprilie, economiștii estimau costul plafonării prețurilor la utilități la până la 1.500 de miliarde de forinți (3,71 miliarde de dolari), ceea ce, împreună cu o serie de măsuri care au ajutat candidatura lui Orban la alegeri, a provocat o creștere a deficitului bugetar.

Orban se confruntă cu cea mai dificilă provocare de când a preluat puterea în 2010, în condițiile în care inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, forintul a atins minime recorduri, iar fondurile Uniunii Europene sunt în incertitudine pe fondul unei dispute privind standardele democratice.

O altă decizie a lui Orban de a accelera legislația pentru a crește rata de impozitare pentru sute de mii de firme mici în această săptămână, ca parte a unei campanii mai largi de limitare a deficitului bugetar în creștere, a dus la mai multe proteste la Budapesta.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...