Cu nici 24 de ore în urmă, preşedinta Comisiei Europene a pledat pentru aducerea preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina, conform unui interviu acordat unei publicaţii germane.
„Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale, aceasta este important pentru mine”, a declarat Ursula von der Leyen pentru canalul de televiziune al cotidianului Bild.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că în Ucraina au fost comise crime de război, încă de la declanşarea ofensivei ruse la sfârşitul lunii februarie, astfel că s-a decis să fie strânse mai multe probe pentru o procedură în faţa Curţii Penale Internaţionale, a mai notat şefa executivului european, care a efectuat o vizită la Kiev.
„Bazele sistemului nostru de drept internaţional cer să urmărim penal astfel de crime şi, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele”, a mai adăugat von der Leyen.
Atunci când a fost întrebată dacă există vreo șansă ca şeful statului rus să fiw adus într-o zi în faţa justiţiei internaţionale, Ursula von der Leyen a spus că orice este posibil.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Tot ieri, preşedinta Comisiei Europene a ținut să mai menționeze că UE va sprijini, fără niciun dubiu, Ucraina atât timp cât va fi nevoie în faţa Rusiei, iar această declarație a fost făcută într-un moment în care trupele ucrainene înregistrează succese în contraofensiva lor.
În cursul zilei de ieri, președintele Comisiei Europene a declarat că a fost aprobată de Bruxelles prima cerere de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Mai precis, CE a aprobat evaluarea preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României în valoare de 2,6 miliarde de euro, din care 1,8 miliarde euro sub formă de granturi și 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi.
„Odată ce statele membre vor da undă verde, România va primi 2,6 miliarde EUR ca urmare a progreselor sale bune și rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme și investiții din cadrul planului. Printre acestea se numără măsuri de intensificare a luptei împotriva corupției, precum și reforme care vizează reducerea părăsirii timpurii a școlii și etape preliminare importante în reformarea sistemului public de pensii”, a declarat președinta Comisiei Europene.
S-a întâmplat după ce România a prezentat Comisiei, în luna mai a acestui an, o cerere de plată bazată pe atingerea celor 21 de jaloane și ținte selectate din Decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranșă.