Care sunt cele mai frumoase locuri din România. Destinațiile care te vor face să uiți de vacanțele din străinătate

Ileana Mlădinoiu 14.09.2020, 16:12
Care sunt cele mai frumoase locuri din România. Destinațiile care te vor face să uiți de vacanțele din străinătate

Pentru cei care s-au hotărât să nu-și petreacă vacanța în străinătate din varii motive, rămânând astfel în România, primul lucru ce intră în calcul este alegerea destinației. Nu este destul de ușor, fiindcă unii au credința că țara noastră nu le poate oferi nimic spectacular. Cu toate acestea, sunt o mulțime de obiective turistice care să poată fi notate drepte cele mai frumoase locuri din România. Ai nevoie doar de curiozitate și răbdare pentru a le afla.

Cum descoperi cele mai frumoase locuri din România

Viziteză diferite site-uri de specialitate, întreabă prietenii, se uită pe harta României etc. Pare imposibil să nu observe o mulțime de locuri de o rară frumusețe, încărcate de istorie care vor să fie descoperite. De la Marea Neagră din Dobrogea la Carpații din Transilvania, trecând prin marile coline ale Munteniei, Banatului și Moldovei, cele mai variate forme de relief se găsesc pe teritoriul României, remarcabile prin unicitatea lor. Astfel, poți ajunge să vizitezi unele dintre cele mai frumoase locuri ale țării noastre.

Și atunci, cum să nu-ți dorești să le observi în detaliu, pentru a ajunge la concluzia că “Romania pitorească”, vorba lui Vlahuță, nu poate fi ocolită ca destinație deosebită de vacanță. O țară cu acele tradiții ce reușesc să ne întoarcă în timpuri străvechi, spre a le cunoaște mai bine. Și cum să nu ne atragă arhitectura-oglinda fidelă a epocilor istorice traversate-amestec de vechi/spiritual cu nou?

Pentru a vă ajuta să explorați România, nu în totalitate, propunem un itinerariu pe arii tematice, care să parcurgă o parte dintre cele mai apreciate destinații turistice ale țării.

Cele mai frumoase locuri din România
Cele mai frumoase locuri din România

Destinații ca surse de sănătate în România

România este o țară în care relația cu natura este la fel de strânsă ca și cu divinitatea. Țara unde ritmul vieții vine de la calendarul religios și agrar, iar frumusețea coboară în casele noastre. Surprinzător că o treime din apele minerale și termale (ape terapeutice), ale Europei se găsesc aici, în România, ca un dar divin.

Stațiunile de la malul mării, unele construite chiar de romani, oferă posibilitatea tratării unor varietăți de boli. Nu trebuie să credem că doar apele trebuie utilizate în scop curativ. Aerul ozonat al pădurilor de brazi de la altitudini mari sau aerul sărat încărcat cu particule pozitive al salinelor din România poate fi la fel de benefic.

Iată, concret, unde vă puteți petrece vacanța în România.

Băile Felix

Aflată la doar 8 kilometri de Oradea, Băile Felix este cea mai mare stațiune de acest gen din România, situată pe locul doi după litoralul Mării Negre. Principala sa bogăție o constituie apele minerale, bogate în oligoelemente, la temperaturi cuprinse între 20- 49 grade Celsius, dar și nămolul sapropelic și aerul curat. Aici vin să se trateze pacienții cu reumatism sau persoanele cu tulburări neurologice, ginecologice.

Proprietățile vindecătoare ale acestor ape sunt cunoscute încă din secolul al X-lea, deși, conform balneomedica.ro, anul descoperirii izvoarelor termale este disputat. Unii vorbesc de anul 1000, când au fost descoperite de călugărul Felix, parohul Mănăstirii din Sânmartin, alții de 1200 și, în fine, de 1700, atunci când au început, de fapt, primele îmbunătățiri serioase ale apelor termale cărora li s-a dat numele de “baia lui Felix. Stațiunea începe să se dezvolte abia în 1885, când a fost realizat primul foraj modern la Izvorul Principal.

Izvoarele termale au făcut ca specii rare de nuferi să crească aici la Felix, Nufărul alb, Lotusul Sacru, Nufărul termal și Chiparosul de Baltă, cu mai multe semnificații în mitologie, simbolizând: forța de creație, nemurirea, sănătatea, gloria sau liniștea sufletească.

În jurul staţiunii Băile Felix se află o pădure, loc ideal pentru iubitorii de sport (echitație, paintball, mountainbiking, trailrunning sau o plimbare în natură). Biserica ortodoxa de lemn, construită în anul 1785 din lemn de gorun tăiat din pădurea imperială, este un alt punct de atracție. Mai multe informații puteți aduna de pe felix.spa.

Moștenirile dacice, valori mondiale

Mândra cetate Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice. După natgeo.ro, s-au identificat aici vestigiile a 7 temple (două circulare, restul patrulatere), un altar monumental și multe sisteme de distribuire a apei. Timp de multe secole, după retragerea romanilor din Dacia, ruinele au fost cunoscute doar de localnicii din apropiere. Prima referire scrisă despre vestigii este din 1575, într-o cronică maghiară.

La începutul secolului al XIX-lea ruinele au fost excavate și li s-a recunoscut importanța. Documentele din avea vreme vorbesc despre cum localnicii au găsit sute de monede de aur. Se fac apoi săpături oficiale și ies la iveală construcțiile ruinate. În 1924 are loc prima campanie arheologică, iar din anii ’50 arheologii au scos la lumină monumentele vizibile azi.

Cetatea Sarmizegetusa Regia
Cetatea Sarmizegetusa Regia

Sarmisegetusa stă de pază în mijlocul Munților Orăștie, în sud-vestul a ceea ce se numește în prezent Transilvania, înconjurat de un veritabil colier de cetăți defensive pe care romanii nu au reușit să-l cucerească decât în ​​106. Astăzi, vârfurile Munților Orăștie găzduiesc doar șase cetăți dacice (inclusiv Sarmisegetusa), toate incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Construcția este realizată din calcar și este accesibilă doar din partea de nord a dealului.

Ați putea merge apoi la cetatea Căpâlna, din Munții Orăștiei, amplasată pe dealul Gărgălău, județul Alba, cu o poziție dominantă asupra Văii Sebeșului. Este una din cele mai bine păstrate cetăți dacice, cu ziduri vechi de aproape doua milenii, cei exterior realizați din roci mari și pietricele.

Cetatea Costești-Blidaru este un alt loc unde puteți opri. Are o arhitectură militară ingenioasă: intrarea se face prin primul turn, proiectat în așa fel încât inamicul trebuie să vireze la dreapta, doar pentru a constata, prea târziu, că este expus atacului. aproape 3 hectare.

Porțile de Fier

Nu uitați de circuitul Porților de Fier, de o plimbare pe Dunăre și, de asemenea, de un paradis ecologic, în Dobrogea și Delta Dunării, zonă de mare, plaje, fie sălbatice sau turistice, și vegetație abundentă, Dobrogea este considerată de specialiști drept cel mai vechi teritoriu din România actuală. La nord de Constanța se află castelul medieval Enisala (Heracleea). Situată pe un deal de calcar, pentru o mai bună vizibilitate, clădirea datând din secolul al XV-lea a fost construită de genovezi din motive militare și de supraveghere. Înmormântările dacice și chiar oasele de mamut găsite aici demonstrează că această zonă a fost nelocuită încă din preistorie.

Chipul lui Decebal de la Cazanele Dunării
Chipul lui Decebal de la Cazanele Dunării

Cascadele Șucului cu cel mai curat aer din Banat

În Banat, la aproximativ 150 de kilometri de Timișoara, aveți posibilitatea să evadați într-un loc incredibil de frumos, în care se spune că poate fi respirat cel mai pur aer de pe planetă. Vorbim de cascada Șucului din Poiana Mărului, situată la o altitudine de 700 de metri, între Munții Țarcu și Muntele Mic. Potrivit cercetătorilor francezi, citați de pressealert.ro, aici aerul este mai curat ca cel din zona Cascadei Niagara pentru că ionizarea este de zece ori mai mare.

Drumul este accesibil în orice sezon și poate fi traversat în aproximativ 1h 30 min. Cascadele arată destul de atipice. În primul rand, nu este o cădere de apă, ci râul Sucu are o pantă mai accentuată și curge într-o succesiune de mici cascade, o parte din ele amenajate de om- betonate, fiind deosebit de învolburate și de aceea se folosește pluralul.

Sate, orase unicat, mănăstiri, munți pot fi luate sub lupă de către cei care vor să-și petreacă vacanțele în România, dincolo de orice moft legat de cazare ori hrană.

Urmăriți Impact.ro și pe