Care este cea mai afectată țară din lume de căderea turismului. Grecia e pe locul doi

Raluca Juncu 09.08.2020, 15:57
Care este cea mai afectată țară din lume de căderea turismului. Grecia e pe locul doi

Turismul, alături industria ospitalității au fost și sunt în continuare cele mai afectate segemente ale economiei în urma izbucnirii pandemiei de COVID-19. Specialiștii de la Fondul Monetar Internațional (FMI) arată, într-un raport care sunt cele mai afectate state de restricțiile impuse pentru a limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus.

Țara turistică cea mai afectată de pandemia de COVID-19

Dacă ne-am fi așteptat ca Grecia să fie cel mai afectat stat de pandemia de COVID-19, țara din Balcani este a doua cea mai lovită de restricțiile impuse în ultimele luni. Bazată în proporție foarte mare pe turism, analiștii FMI estimează că economia Greciei se va contracta cu aproximativ 6% anul acesta, ca urmare a veniturilor pierdute în urma turismului. În aprilie, instituția financiară internațională arată că Grecia se va confrunta cu cea mai severă recesiune, din Europa, potrivit Agerpres.

În aceeași notă, reprezentanții turismului elen susțin că pentru anul acesta se așteaptă ca țară să fie vizitată anul acesta de o treime din numărul turiștilor din 2019, o cifră care se ridică la 34 de milioane de vizitatori.

Skiathos, Grecia
Skiathos, Grecia

Pe primul loc în topul țărilor cele mai afectate din lume, din punct de vedere al turismului se află Thailanda, care înregistrează efecte negative semnificativ mai accentuate după ce turismul global a fost încetinit, ca urmare a pandemiei.

„Veniturilor pierdute în sectorul turismului vor depăşi 2% din PIB în special în Costa Rica, Egipt, Grecia, Maroc, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania, Sri Lanka, Thailanda şi Turcia. Efectele se vor resimţi, într-o anumită măsură, în 2021 şi dincolo de acest an (…)

Incertitudinile sunt ridicate dar consecinţele macroeconomice vor fi mai extinse pentru economiile care aveau vulnerabilităţi preexistente. O înrăutăţire suplimentară a încrederii în economiile care aveau vulnerabilităţi preexistente – cum ar fi deficite mari de cont curent, un procent ridicat al datoriei în valută, şi rezerve internaţionale limitate – vor spori riscurile unor crize externe”, explică reprezentanții FMI, într-un raport.

Alte state în care turismul a fost puternic lovit de izbucnirea pandemiei

  • Costa Rica
  • Egipt
  • Maroc
  • Noua Zeelandă
  • Portugalia
  • Spania
  • Sri Lanka
  •  Turcia.

Sursa foto: unsplash.com

Urmăriți Impact.ro și pe