Caraș-Severin are ”unicorni” adevărați. Oamenii au crezut că nu văd bine. FOTO

Iancu Andreea 07.12.2020, 13:33
Caraș-Severin are ”unicorni” adevărați. Oamenii au crezut că nu văd bine. FOTO

Asemănători armăsarilor cu corn în frunte, în Caraș-Severin pot fi admirați „unicorni” adevărați. Deși aceste ființe sunt cunoscute drept unele fantastice, ce apar adesea în poveștile și basmele pentru copii, ei par să aibă totuși o inspirație chiar din realitate.

Natura surprinde prin fenomenul care naște „unicorni” adevărați

Planeta nu încetează să ne uimească, pe măsură ce descoperim noi aspecte ale proceselor care au loc în natură. Astfel, chiar în țara noastră poate fi admirat un fenomen care dă naștere unor „unicorni” adevărați în perioada aceasta. Iar acest fapt este datorat unui proces ce are loc între lunile noiembrie și decembrie, atunci când căpriorii își schimbă coarnele. Astfel de frumuseți pot fi admirate chiar în Caraș-Severin.

Explicația științifică este cât se poate de logică. În fiecare an, căpriorilor le cad coarnele, pe rând, astfel luând aspectul unor unicorni. De altfel, cerbii trec și ei prin aceeași schimbare, însă dat fiind faptul că aceștia suferă din cauza dezechilibrului de greutate, animalele sălbatice iau măsuri rapide pentru a-l rupe pe cel de-al doilea corn. Aspectul spectaculos îl prezintă totuși căpriorii, care ajung să se afișeze multă vreme cu un singur corn. Un astfel de căprior a fost surprins de către membrii Asociației Wild Caraș.

Căpriorul cu un singur corn surprinde pe cărările pădurilor din Caraș-Severin foto - Asociația Wild Caraș
Căpriorul cu un singur corn surprinde pe cărările pădurilor din Caraș-Severin
foto – Asociația Wild Caraș

Procesul spectaculos de transformare a căpriorilor

Reprezentanții Asociației Wild Caraș-Severin au descris motivul pentru care fascinantele animale sălbatice reușesc să își schimbe înfățișarea, transformându-se în „unicorni” adevărați.

De la „adevărații unicorni”, trecem la cei de sezon. În perioada noiembrie-decembrie, căpriorii își leapădă podoaba. Spre deosebire de frații lor mai mari, cerbul lopătar și cerbul comun la care căderea unui corn îi obligă la măsuri rapide de rupere a celui de-al doilea corn, deoarece greutatea mare a cornului le trage capul într-o parte, căpriorul se poate plimba „relaxat” câteva săptămâni cu un corn, explică reprezentanții Asociației Wild Caraș-Severin într-o postare pe Facebook.

De altfel, noile coarne ale căpriorilor trec printr-un proces de schimbare inedit, care durează până în primăvară și se aseamănă cu restul transformărilor pe care le suferă natura din toamnă și până la înmugurirea din luna martie. Finalul procesului de înlocuire a coarnelor se încheie în lunile februarie-martie, când căpriorul va observa osificarea noilor cornițe, pielea din jurul lor uscându-se și fiind îndepărtată prin frecarea de arbuști.

Noile cornițe vor crește învelite într-o blăniță cu păr scurt, puternic vascularizată care va ajuta la creșterea rapidă a noilor cornițe, au menționat membrii fundației.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...