Comoara fabuloasă descoperită acum în Marea Neagră. Turcii au pus deja ochii pe ea

Mihai Roșoiu 16.10.2020, 15:36
Comoara fabuloasă descoperită acum în Marea Neagră. Turcii au pus deja ochii pe ea

O comoară fabuloasă a fost descoperită în Marea Neagră. Autoritățile turce știu deja și au pus ochii pe ea. Depozitele au fost identificate și, cel mai probabil, Guvernul de la Ankara se pregătește să revizuiască estimările inițiale

O comoară fabuloasă depistată în Marea Neagră de către Turcia

Marea Neagră continuă să surprindă prin surprizele pe care le oferă. După cercetările făcute de specialiști, un depozit uriaș de gaze naturale a fost descoperit într-o zonă în care turcii pot efectua lucrări de forare. În ultima vreme, guvernul de la Ankara a reușit să achiziționeze mai multe nave de forare, tocmai pentru a exploata în zonă.

Datele situației se schimbă radical după ultimele descoperiri. Cunoscuta publicație Bloomberg anunță că dimensiunile zăcămintelor din Marea Neagră sunt mult mai mari decât se anticipase inițial.

Comoara fabuloasă descoperită acum în Marea Neagră
Comoara fabuloasă descoperită acum în Marea Neagră

Dacă informațiile celor de la Bloomberg sunt corecte, oficialii turci vor furniza opiniei publice noi date despre depozitele de gaze. Acestea vor fi mult mai mari decât cele anunțate în primă fază.

În luna august a anului 2020, Turcia a anunțat descoperirea unui câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Erdogan a dat „undă verde” pentru exploatarea zonei

Autoritățile din țara semilunei se pregătesc pentru partea de extragere a gazelor naturale. Președintele Recep Tayyip Erdogan a spus atunci că Turcia intenţionează să înceapă să utilizeze aceste resurse încă din 2023. Declarațiile par să se transforme în fapte după ce guvernul turc a anunțat că va cumpăra echipamentele necesare pentru intervenția în Marea Neagră.

Depozitele ce vor fi exploate se află în perimetrul Tuna-1, amplasat aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei. Acestea sunt la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României.

Comoara fabuloasă descoperită acum în Marea Neagră
Comoara fabuloasă descoperită acum în Marea Neagră

Turcia ar putea astfel să-și mai diminueze din cheltuielile pe care le are anual pentru asigurara energia necesară populației. Primul pas va fi făcut anul viitor când o navă de foraj va fi mutată în zonă.

România, prima țară care va extrage gaze naturale din Marea Neagră

Comoara descoperită de turci în Marea Neagră nu este singura de acest gen. România începe lucrările la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD.

În prezent există circa 10 miliarde de metri cubi de resurse care urmează să intre în producţie la un volum de circa 1 miliard de metri cubi pe an. Proiectul cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina (320 Bcf P50 resurse probabile) descoperite în anul 2007 respectiv 1995. Dacă proiectul se va desfășura fără probleme, România ar putea fi prima țară care va extrage gaze naturale din marea Neagră.

Urmăriți Impact.ro și pe