Cântărețul Mircea Rusu, condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pentru corupție. Era mai celebru pentru melodia „Omul bun și pomul copt” decât pentru activitatea ca primar

Andra Daoud 19.05.2022, 12:45
Cântărețul Mircea Rusu, condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pentru corupție. Era mai celebru pentru melodia „Omul bun și pomul copt” decât pentru activitatea ca primar

Artistul Mircea Rusu, fost primar al comunei Band din județul Mureș, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. Instanța a pronunțat sentința pentru fapte de corupție pe care cântărețul este acuzat că le-a comis în 2008. Mircea Rusu s-a aflat la conducerea localității timp de trei mandate și a intrat în atenția procurorilor pentru luare de mită.

Cântărețul Mircea Rusu a fost condamnat la închisoare cu suspendare

Artistul Mircea Rusu, cunoscut pentru hiturile „Omul bun și pomul copt” și „Iarba verde de acasă” și-a transformat popularitatea de care se bucura în anii 2000 în voturi, devenind primar al localității natale, Band.

În calitate de primar, Mircea Rusu a intrat în vizorul procurorilor anticorupție și a fost trimis în judecată de DNA în anul 2017. Oamenii legii l-au acuzat că în anul 2008 a primit mită în valoare de 400.000 de lei pentru un contract de lucrări în valoare de peste 8 milioane de lei. Valoarea șpăgii promise era în realitate dublă, au arătat procurorii.

„În perioada iulie – 12 august 2008, inculpatul Rus Mircea (n.r. noul nume al cântărețului), în calitate de primar şi ordonator de credite al comunei Band, judeţul Mureş, la diferite intervale de timp, a acceptat de la inculpatul Trofin Iulian, director al unei societăţi comerciale, promisiunea remiterii cu titlu de mită a sumei de 800.000 lei, în scopul atribuirii şi derulării în bune condiţii a unui contract de execuţie lucrări în valoare de 8.379.088,51 lei către o altă societate comercială de la care inculpatul Trofin Iulian urma să subcontracteze lucrările respective.”, potrivit rechizitoriului.

Cantaretul Mircea Rusu, condamnat la 3 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare pentru coruptie 1
Cantaretul Mircea Rusu a fost primar al localitatii Band timp de trei mandate

Cum a încercat cântărețul primar să justifice banii

Anchetatorii au descoperit că în toamna anului 2008 contractul pentru execuția lucrărilor a fost atribuit firmei agreate de cei doi, iar pe parcursul următorului an, Mircea Rusu a primit de la Trofin Iulian suma de 400.000 de lei, în mai multe tranșe. Pentru a încerca să ascundă adevărata proveniență a banilor, cântărețul care la vremea respectivă era și primar a încheiat un contract de împrumut, sub semnătură privată, cu cel de la care a primit banii.

Procurorii au mai descoperit că Mircea Rusu a mai luat mită și de la un alt cetățean în timpul mandatului de primar. Interpretul melodiei „Omul bun și pomul copt” a primit din partea administratorului unei societăți comerciale suma de 35.000 de lei, pentru același contract de lucrări. Mircea Rusu a fost judecat după vechiul Cod Penal și condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. El mai avea la activ o condamnare la 1 an și 4 luni de închisoare, tot cu suspendare.

Sentința dată recent de Tribunalul Mureș nu este definitivă, iar avocatul artistului poate face apel. Mircea Rusu urmează să fie pus sub supraveghere pe o durată de 6 ani și jumătate.

 

Urmăriți Impact.ro și pe