Când va crește vârsta de pensionare în România. Anunț făcut de ministrul Budăi

Beatrice Dumitru 09.06.2023, 17:13
Când va crește vârsta de pensionare în România. Anunț făcut de ministrul Budăi

Guvernul intenționează să crească vârsta de pensionare pentru cei care beneficiaza de conditii speciale, deoarece aceasta a fost una dintre cerințele Comisiei Europene. Ministrul Municii, Marius Budăi, a făcut un anunț important despre acest subiect. Când va crește vârsta de pensionare în România.

Anunț despre creșterea vârstei de pensionare

Creșterea vârstei de pensionare pentru aceste anumite categorii profesionale a fost una dintre cerințele Comisiei Europene pentru ca România să primească bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Vârsta de pensionare se va majora treptat până la 65 de ani pentru toți românii și nicio pensie din România nu va mai depăși venitul aflat în plată,

Marius Budăi a făcut un anunț important pe această temă și a precizat că majorarea vârstei de pensionare pentru magistraţi nu se va întâmpla „peste noapte”, ci în decursul câtorva ani, până în 2035, conform propunerilor discutate cu Comisia Europeană.

Când va crește vârsta de pensionare în România. Anunț făcut de ministrul Budăi
Marius Budăi, ministrul Muncii.

Este un complex de motive aici şi eu am fost unul dintre politicienii care am fost acuzat, de multe ori, în presă, că sunt apărătorul pensiilor speciale, încercând să explic fundamentul a ceea ce înseamnă independenţa sistemelor, a ceea ce înseamnă pensiile militare, de exemplu, care în continuare, din punctul meu de vedere, nu sunt pensii speciale. Dacă vorbim de creşterea vârstei de pensionare, nu se întâmplă aşa, peste noapte, este o etapă de tranziţie, se întâmplă până în 2035, cel puţin amendamentele care au fost lucrate şi toate aceste amendamente au fost discutate cu Comisia Europeană”, a afirmat Marius Budăi, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.

Marius Budăi, despre pensiile speciale

Ministrul Muncii a mai afirmat că o reformă în domeniul pensiilor speciale era necesară pentru eliminarea ”posibilităţii de a abuza legal” de ele.

„Dacă vorbim de magistraţi, nu cred că este normal, şi ştiu sigur din discuţiile pe care le-am purtat în acest an şi jumătate cu magistraţi de carieră care au intrat imediat de pe băncile facultăţii în Institutul Naţional de Magistratură şi după care în magistratură, să ai 24 de ani şi jumătate, de exemplu, de profesii asimilate, notar sau avocat, după care să stai una, două, trei şase luni în magistratură şi să beneficiezi de aceeaşi pensie, când tu, practic, nu poţi să te compari cu un om care 25 de ani în magistratură a avut interdicţiile pe care le-a avut şi a lucrat în stresul şi în domeniul în care a lucrat şi să vii din afara domeniului şi să beneficiezi pentru câteva luni de această pensie”, a adăugat Marius Budăi.

CSM propune ca soluţie o creştere etapizată a vârstei de pensionare, într-un interval de 15-20 de ani și susține că „orice modificare a condiţiilor de pensionare, atât din perspectiva modului de calcul, cât şi din cea a stagiului minim obligatoriu şi a vârstei de pensionare, nu poate interveni intempestiv, cu afectarea aşteptărilor fireşti ale magistraţilor în funcţie, care ar îndeplini aceste condiţii pe viitor”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...