Crește vârsta de pensionare în România, toți românii trebuie să știe: anunțul oficial de la Guvern

Gabriel Peneș 02.06.2023, 10:10
Crește vârsta de pensionare în România, toți românii trebuie să știe: anunțul oficial de la Guvern

Vârsta de pensionare va crește în România, urmând să devină aceeași pentru toți românii. Aceasta este una dintre măsurile ce vor fi cuprinse în noua lege a pensiilor, conform celor convenite cu Comisia Europeană. La ora actuală, bărbații pot ieși la pensie la 65 de ani, iar femeile, la 62 de ani, dar există și categorii de angajați care se pot pensiona mult mai devreme, pe baza unor legi speciale aferente domeniilor de activitate specifice.

Crește vârsta de pensionare în România, toți românii trebuie să știe

Vărsta de pensionare diferă foarte mult în România, în funcție de domeniul de activitate. În general, pentru pensionarea la termen, vârsta este de 65 de ani, pentru bărbați și de 62, pentru femei. Dar, pentru ultimele, s-a anunțat deja că aceasta va crește treptat la 63 de ani, până în 2030, apoi, la 65 de ani, la fel cu a bărbaților, până în 2035.

Dar anumite categorii de angajași beneficiază de vârste de pensionare mult mai mici, așa cum sunt și angajații Ministerului de Interne, ce se pot retrage chiar și la 50 de ani. Acest lucru nu va mai fi posibil în următoarea perioadă. După discuțiile avute cu reprezentanții Comisiei Europene, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că vârsta de pensionare pentru toți românii va fi de 65 de ani.

„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea dn sitemul public de pensii”, a explicat Marius Budăi.

Crește vârsta de pensionare în România, toți românii trebuie să știe: anunțul oficial de la Guvern
Polițiștii sunt nemulțumiți că prin viitoarea lege a pensiilor va crește și vârsta lor de pensionare

Anunțul oficial de la Guvern

În această săptămână, polițiștii din penitenciare au organizat forme de protest la adresa prevederilor din viitoarea lege a pensiilor, iar sindicatele din domeniu au purtat discuții cu ministrul de Interne, Lucian Bode. Unul dintre subiecte a fost și anunțata creștere a vârstei de pensionare a cadrelor MAI.

În legătură cu acest subiect, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, potrivit news.ro că nu va fi o creştere bruscă a vârstei de pensionare și a subliniat că au fost luate în calcul măsuri tranzitorii pentru a nu crea bulversări în sistem.

„Eu personal nu am aceste semnale. Au fost discuţii, au fost şi foarte multe dezinformări. Nu se face o creştere a vârstei de pensionare bruscă, s-au luat în calcul măsuri tranzitorii, măsuri discutate cu sistemele exact pentru a nu crea bulversări în sistem. Aceste măsuri tranzitorii le-am explicat şi Comisiei la ultima discuţie pe care am avut-o la Bruxelles.

De principiu, acum, la Comisie, inclusiv astăzi-dimineaţă, am avut un call şi cu Comisia şi cu Banca Mondială, am transmis Comisiei ultimele discuţii pe care le-am avut în cadrul Comisiei de muncă şi observaţiile primite în cadrul Comisiei de muncă şi din momentul în care amendamentele au devenit publice, au fost anumite observaţii, le-am trimis şi acestea comisiei”, a afirmat Marius Budăi, întrebat la finalul şedinţei de joi a Guvernului dacă are semnal că va urma un val de pensionări în cadrul MAI pentru că oameni sunt nemulţumiţi de creşterea vârstei de pensionare.

Ministrul PSD a mai menţionat că nu are semnale privind un val de pensionări din cadrul MAI.

„Eu personal nu. Dacă domnul ministru de Interne sau ministrul Apărării au alte semnale, dar ştiţi că tot ce înseamnă apărare şi ordine publică au case de pensii sectoriale, la ministere, nu sunt la Ministerul Muncii pentru a şti exact care este situaţia”, a conchis Budăi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....