Când va avea loc sărbătoarea sfinților Mihail și Gavril

Daria Petrescu 02.11.2021, 09:25
Când va avea loc sărbătoarea sfinților Mihail și Gavril

Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril este una dintre cele mai importante sărbători de sfârșit de ani. Această zi sfântă este prăzmuită în fiecre an în noiembrie și este una încărcată de tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă cu sfințenie. Conform Sfintei Scripturi, îngerii erau slujitorii lui Dumnezeu pe care îl iubesc și îl preamăresc.

 Când va avea loc sărbătoarea sfinților Mihail și Gavril

Tradiţia mai spune că această sărbătoare nu e doar motiv de sărbătoare, ci şi de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume.

În calendarul ortodox, Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți pe 8 noiembrie, atunci când este sărbătorit și soborul lui Mihail și Gavriil. Conform Sfintei Scripturi, îngerii erau slujitorii lui Dumnezeu pe care îl iubesc și îl preamăresc.

Cine sunt Sfinții Mihail și Gavril

Numele Arhanghelului Gavriil, vine din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, este unanim considerat a fi mesagerul veştilor bune. Confotm Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria.

Totodată, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril. Acest sfant este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).

Mihail vine tot din ebraică și se traduce prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Sfantul Mihail, transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc.

Rugaciune către Sfântul Arhanghel Mihail

„Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi între îngeri stai dinaintea Treimii celei negraite, sprijinul și păzitorul neamului omenesc.

Tu care ai zdrobit în Ceruri cu ostile tale capul prea-trufasului diavol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la ține alergăm cu credință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăză nestricată și coif tare Sfintei Biserici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spadă ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți.

Nu ne lasă pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudăm astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult greșiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, că să ne călăuzească spre lucruri bune.

Luminează mințile noastre cu lumina fetei lui Dumnezeu, care strălucește totdeauna pe fruntea ta că un fulger la arătare, că să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește.

Și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.

Rugaciune către Sfântul Arhanghel Mihail este extrem de puternică

Întărește-ne cu harul Domnului voință slabă și dorirea lipsită de vlagă, că întărindu-ne în legea Domnului, să încetăm a ne mai primejdui cu cugetele pământești și cu poftele trupești, aplecandu-ne, după asemănarea copiilor lipsiți de minte, către frumusețile degrabă pieritoare ale lumii acesteia.  Și uitând în chip nesăbuit cele veșnice și cerești de dragul celor stricăcioase și pământești.

Mai presus de toate acestea, cere de Sus pentru noi duhul adevăratei pocainte, întristarea cea nefatarnica după Dumnezeu și zdrobirea pentru păcatele noastre.

Că zilele ce ne-au mai rămas din această viață trecătoare să le cheltuim nu spre plăcerea simțurilor și hrănirea patimilor noastre, ci întru îndreptarea cu lacrimi de credință și zdrobire a inimii, cu nevointele curăției și cu bineplacutele fapte ale milostivirii.

Rostiți rugăciunea în această zi sfântă!

Iar când se va apropia ceasul sfârșitului nostru, al slobozirii din legăturile acestui trup pieritor, nu ne lasă pe noi, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără de apărare împotriva duhurilor răutății.

Care sunt în vazduhuri și obișnuiesc a împiedică urcușul sufletului omenesc la cele de Sus, că păziți fiind prin ține, fără mpiedicare să ajungem în sălașurile prea-slăvite ale Raiului, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Și invrednicindu-ne a vedea prealuminatul chip al Preabunului nostru Domn și Stăpân, și căzând cu lacrimi la picioarele Lui, cuprinși de bucurie și umilin a să strigăm:

Slavă Ție, Preaiubitul nostru Mântuitor, Care pentru preamulta dragoste pe care o ai față de noi, nevrednicii, ai binevoit a trimite pe îngerii Tăi că să slujească mântuirii noastre! Amin!”.

 

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe