Când sunt Sânzienele în 2023? Pe ce dată pică sărbătoarea și care este semnificația ei?

Emanuela Pană 12.06.2023, 19:54
Când sunt Sânzienele în 2023? Pe ce dată pică sărbătoarea și care este semnificația ei?

Sânzienele sau Drăgaica reprezintă o zi importantă în tradiția României, fiind însoțită de un noian de tradiții și datini. Noaptea de Sânziene este una magică întrucât, potrivit superstiției, cerurile se deschid, iar Sânzienele ies și joacă dansul Ielelor în locuri ferite de ochii lumii. Află, în continuare, când sunt Sânzienele în 2023.  

Care este semnificația Sânzienelor? 

Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite în fiecare an în luna iunie și reprezintă o celebrare a iubirii și fertilității printr-o serie de ritualuri pentru sănătate și belșug în gospodărie. Tot în ziua de Sânziene, fetele necăsătorite au diferite practici pentru a-și visa sortitul și momentul în care se vor mărita. 

În tradiția creștin-ortodoxă, data la care sunt celebrate Sânzienele corespunde cu ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, eveniment ce precede minunea nașterii Mântuitorului dintr-o fecioară. Deoarece a vestit venirea Sa, Ioan Botezătorul, fiul preotului Zaharia și al Elisabetei, este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului“. 

Misiunea predicatorului a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a-i boteza pe cei ce se pocăiau în râul Iordan. Cu toate că, de Sânziene, credincioșii prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea își are originile într-un străvechi cult solar.  

Numele de Sânziene provine, cel mai probabil, de la zeița romană Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. Sânzienele, cunoscute și sub alte denumiri, precum: Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele, sunt niște făpturi magice, aeriene și silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum și însușiri de leac florilor, belșug în câmpii și fertilitate animalelor. 

Când sunt Sânzienele în 2023? 

Pentru că multe persoane se întreabă când sunt Sânzienele în 2023, ne-am gândit să lămurim acest aspect în materialul de față. Sărbătoarea de Sânziene are loc anual la data de 24 iunie, ceea ce înseamnă că este o sărbătoare cu dată fixă. Evenimentul este asociat cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Aducerea Moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. 

Deși Biserica Ortodoxă serbează doar ziua morții sfinților, Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă. În unele locuri, sărbătoarea se mai numește și „Cap de vară“.  

Numele „Sânziene“ definește trei elemente strâns legate între ele, și anume: zânele (de obicei, bune; ele își fac apariția în noaptea de 23 spre 24 iunie), florile galbene (care înfloresc în preajma zilei de 24 iunie; ele au atribute magice și sunt substitute vegetale ale zânelor cu acelaşi nume) și, nu în ultimul rând, sărbătoarea de pe 24 iunie.  

Imaginația populară a închipuit Sânzienele sau Drăgaicele ca pe niște făpturi extrem de frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea jucând. Etnologul Marcel Lutic spune că „ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc“. 

Citește și: Cine sunt Sânzienele? Legenda și mituri din popor

Tradiții și obiceiuri de Sânziene 

Ziua de Sânziene este considerată sfântă, astfel că, atunci când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază, oamenii nu au voie să lucreze. Se spune că cei ce nu respectă cum se cuvine ziua Sânzienelor pot avea de-a face cu zânele, care pot aduce asupra muritorilor boală și neputință.

Cand sunt Sanzienele in 2023
Traditii si obiceiuri de Sanziene  

Deși, în general, sunt considerate drept zâne bune, Sânzienele pot genera și efecte adverse, pentru a-i pedepsi pe oamenii păcătoși. Ele au puterea de a stârni vârtejuri și vijelii, dar și de a aduce grindina sau de a lăsa plantele și florile fără miros și fără leac.  

Noaptea de 23 spre 24 iunie este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă pentru vrăji și descântece de dragoste. În unele zone, fetele nemăritate își fac coronițe din sânziene, pe care le lasă în grădini sau în locuri curate peste noapte. Dacă dimineața coronițele sunt pline de rouă, este semn sigur de măritiș în vara care a început.  

Se mai spune, totodată, că Sânzienele aduc noroc femeilor care vor să rămână însărcinate. Un alt obicei spune că fetele care aruncă un buchet de sânziene pe geam sau pe ușa deschisă în ziua de 24 iunie urmează să se căsătorească în anul ce vine. După cum putem observa, multe dintre tradițiile și obiceiurile de Sânziene sunt legate de căsătorie. 

Vezi și: Ce nume se sărbătoresc de Sânziene? Mesaje și urări pentru cei dragi

Cea mai puternică rugăciune de Sânziene 

De Sânziene, fiecare credincios trebuie să rostească o rugăciune pentru a-i merge bine și pentru a fi ferit de boli. Pe 24 iunie, când Biserica prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, creștinii sunt îndemnați să rostească următoarea rugăciune, despre care se spune că este foarte puternică. Ea îndeplineşte orice dorinţă şi te scapă de necazuri. 

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: «Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!».

Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: «Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!».

Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...