Cine sunt Sânzienele. Legenda și mituri din popor

Ioana Bucur 24.06.2022, 15:12
Cine sunt Sânzienele. Legenda și mituri din popor

Ai crescut auzind despre ele, dar te-ai întrebat vreodată cine sunt Sânzienele? Vorbim despre legenda și mituri din popor despre făpturile magice, cunoscute în anumite părți ale României și sub denumirea de drăgaice. An de an, pe 24 iunie, creștinii ortodocși celebrează nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare religioasă ce se suprapune unui ritual păgân vechi.

Legenda și mituri din popor despre cine sunt Sânzienele

Stabilită pe 24 iunie, sărbătoarea prin care se celebrează nașterea Sfântului Ion Botezătorul s-a suprapus peste un ritual păgân foarte vechi, asemănător celor din mitologiile altor popoare. În noaptea de Sânziene, considerată magică, se obişnuia să se culeagă flori, cu care se împodobeau ferestrele şi porţile, şi ierburi de leac. Cununa din spice împletite, numită cunună de Sânziene sau cunună de Drăgaica, era utilizată pentru a afla cât de mult va trăi o anumită persoană.

Cine sunt Sânzienele? Mituri din popor le descriu ca fiind creaturi nocturne, ce aduc pacea, armonia, iubirea și bunătatea, puterea lor revărsându-se asupra tuturor viețuitoarelor de pe pământ.

Cu toate că sunt ființe imaginare, sunt considerate femei frumoase, ale căror calități fizice pot năuci orice om. În noaptea de 23 spre 24 iunie, ele luptă împotriva forțelor răului, protejând câmpurile și casele oamenilor.

Tradiții din popor despre Sânziene

Legenda și mituri din popor mai spun că Sânzienele plutesc în aer sau merg pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, de regulă, în jurul unui foc, împart rod holdelor, umplu de leac şi miros florile, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor.

Însă Sânzienele pot fi ghidate și de mânie, răzbunându-se și chiar blestemându-i pe cei care le iau în derâdere sau nu cred deloc în ele. Se mai spune că Sânzienele pot transforma unii bărbați în strigoi în noaptea de 24 iunie, dacă aceștia le supără prea tare ori fug de ele.

O superstiție veche românească susține că este semn de belșug dacă plouă în ziua de Sânziene: porumbul se va coace, se vor face vinul și alte bucate. De asemenea dacă cucul se va opri din cântat cu mult înainte de Sânziene este semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă. Dacă acesta continuă să cânte și după Sânziene atunci va fi foamete, războaie și alte nenorociri.

Cine sunt Sânzienele

Care este semnificația numelui Sânziana

Cuvântul are origine latină, venind de la sanctus dies Johannis, adică „ziua sfântului Ioan”, dând numele sărbătorii naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, celebrată pe 24 iunie. Cu timpul, denumirea sărbătorii a devenit nume personal. Din secolul al XVI-lea regăsim în documente oficiale forme ale acestuia precum Sinzioana, Simzeana, Sânziana.

O altă teorie este că numele a fost inspirat de plantele care înfloresc în aceeași perioadă a anului.

„Sânziana” se regăseşte în mitologia românească, sub forma zeiţei Iana Sânziana, sora Soarelui, cea care s-a transformat în Lună, spun legendele, astfel încât Soarele să nu o poată întâlni niciodată.

Deși sărbătoarea este veche de sute de ani, nu mulți știu că de Sânziene sunt sărbătoriți mai mulți români. Aceștia sunt cei care poartă numele de Sinzioana, Simzeana și Sânziana. Ultimul este de orgine românească și semnifică „ziua Sfântului Ion”.

Conform statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, nu mai puțin de 1.957.468 de cetățeni români își vor celebra onomastica pe data de 24 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...