Când se poate spăla după Revelion. Perioada în care nu este bine să faci treburi casnice

Emanuela Pană, Iancu Andreea 30.12.2022, 18:40
Când se poate spăla după Revelion. Perioada în care nu este bine să faci treburi casnice

Superstițiile de Anul Nou la români includ ce alimente să mănânci ca să ai noroc, obiceiuri cu privire la cheltuieli și chiar spălatul rufelor. O vorbă din bătrâni spune că spălatul hainelor în ziua de Anul Nou va arunca pe apa sâmbetei un an de noroc. Iată când se poate spăla după Revelion.

Nu se spală haine în Ajun de Anul Nou

Pe măsură ce ne îndreptăm spre un nou an, gândul multor români zboară la trecut și la confortul pe care îl aduc tradițiile. Tradițiile sau, în cazul multor activități de Anul Nou, superstițiile, ne ghidează de multe ori acțiunile atunci când vine vorba despre trecerea de la anul vechi la cel nou.

Una dintre cele mai cunoscute superstiții de Anul Nou spune că, dacă în ajun speli rufe, îți va merge rău tot anul. Potrivit datinii, dacă vei spăla haine în această perioadă, picăturile care se scrug din ele se vor transforma în lacrimi pe obrazul tău. Prin urmare, ar fi mai bine să te odihnești.

De ce nu este bine să speli rufe de Anul Nou?

Deși, superstițiile sunt, prin definiție, iraționale – evitarea scărilor, a pisicilor negre și a părții greșite a patului, de exemplu – acest lucru nu ne împiedică să le scoatem la iveală de 1 ianuarie și să le etalăm.

Cei mai superstițioși dintre noi susțin că nu trebuie spălată nicio haină pe 1 ianuarie, unele tradiții susținând chiar că mormanul de haine murdare trebuie să rămână neatins de la Crăciun până în ziua de Anul Nou.

Potrivit mitului, spălarea hainelor în aceste zile poate duce, de fapt, la „spălarea unei persoane dragi“. Cu alte cuvinte, dacă speli rufe în ziua de Anul Nou, vei „spăla pentru cei morți“ – ceea ce înseamnă că cineva din gospodăria ta va muri în anul care vine. Practic, ai putea ucide pe cineva drag prin simplul fapt de a-ți spăla pantalonii.

Citește și: De ce să nu speli rufe vinerea sau seara? Și suedezii țin cont de această superstiție

Când se poate spăla după Revelion?

În unele culturi, se mai spune că tot ceea ce face o persoană în prima zi a anului va face și în următoarele 12 luni, astfel că orice activitate pe care o face va atrage după sine un an de muncă grea. Alții pretind că, dacă speli haine sau vase în preajma Anului Nou, îți vei „spăla“ tot norocul.

Cand se poate spala dupa Revelion
Cand se poate spala dupa Revelion

Cu toate că este destul de greu să nu speli haine în această perioadă, persoanele superstițioase evită să facă acest lucru pentru a nu le merge rău în anul care urmează. De altfel, se spune că nu este bine să speli rufe pana la Bobotează, când se sfinţesc apele.

Superstiții și obiceiuri de Anul Nou

Pentru a avea noroc și belșug în noul an, românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri pe 31 decembrie, în ajunul Anului Nou, și pe 1 ianuarie. Bani în buzunar, paharul plin, un obiect vestimentar roșu – sunt doar câteva dintre superstițiile de care românii țin cont de Revelion.

Superstiții de Anul Nou – nu spăla vase

Se știe că unii dintre cei mai fermi credincioși evită să spele până și vasele în această perioadă, de teamă ca superstiția să nu se adeverească. Se spune că, dacă speli vasele, deci faci „lături“, în prima zi a anului, cineva drag va muri. Mai zeloși, unii nu își spală nici părul pe 1 ianuarie din acest motiv.

Tot de veselă se leagă un alt semn, de această dată unul de bun augur, pentru anul care vine. Se spune că, pentru un an îmbelșugat, este bine ca atunci când ceasul anunță miezul nopții, pe masă să fie pahare și farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra lui. Paharele, farfuriile și buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, spun superstițioșii.

Superstiții de Anul Nou – nu te spăla pe cap

Cu toții ne dorim să arătăm bine de Revelion 2023, însă superstiția spune că nu e momentul să ne tundem sau să ne spălăm pe cap. Tot ce vom face (la nivel simbolic, bineînțeles) este să tăiem prosperitatea din viața noastră, odată cu șuvițele de păr.

Prin urmare, dacă n-ai apucat să te speli pe cap cu o zi înainte, ca totul să fie perfect la marea petrecere dintre ani, este deja prea târziu să mai faci ceva. Ai, astfel, două variante: fie intri în 2023 nespălat/ă pe cap, fie folosești un șampon uscat pentru păr, dacă nu suporți oroarea, și totul va fi bine.

Superstiția mai zice că este bine să pui o monedă în apa cu care te vei spăla pe față în prima zi a Anului Nou.

Alte superstiții de Anul Nou la români

Superstitii de Anul Nou
Superstitii de Anul Nou
  • La cumpăna dintre ani, la ora 00:00 sau imediat după, ține aproape tot ce dorești mai mult pentru anul viitor: bani pentru bunăstare, persoana iubită pentru noroc în dragoste, paharul cu șampanie pentru veselie;
  • Noaptea de Revelion trebuie petrecută cu zgomot, pentru a alunga spiritele rele;
  • Pe masa de Anul Nou trebuie așezată o ramură de vâsc, pentru a atrage norocul;
  • În prima zi a Anului Nou trebuie să ai locuința curată, iar ușa (sau un geam) să fie deschisă;
  • Pe 1 ianuarie nu se aruncă lucruri din casă, nici măcar guniul, pentru a nu avea casa goală tot anul;
  • Se spune că nu trebuie să intri în Anul Nou cu datorii; în caz contrar, vei rămâne dator întreg anul;
  • De Revelion nu se mătură, nu se spală rufe, nu se coase și nici nu se tricotează, deoarece aceste lucruri pot atrage sărăcirea casei;
  • În noaptea dintre ani nu se consumă carne de pasăre, întrucât se spune că norocul se risipeşte, asa cum găina scormoneşte în pământ și-l împrăștie;
  • Superstiția mai spune că cei ce dorm mult de 1 ianuarie vor fi somnoroși tot anul.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...