Când scad ratele românilor în 2024? Ce se întâmplă cu indicii ROBOR și IRCC? 

Emanuela Pană 14.01.2024, 11:43
Când scad ratele românilor în 2024? Ce se întâmplă cu indicii ROBOR și IRCC? 

În 2024, românii care au credite în lei vor plăti rate mai mici, însă momentul în care va avea loc această reducere depinde de inicele de referință, ROBOR sau IRCC. Află, în continuare, când scad ratele românilor în 2024.  

Când scad ratele românilor în 2024? Tot ce trebuie să știi 

Beneficiază primii de această reducere cei care au contractat împrumuturi înainte de 2017 și care achită dobânzi calculate după indicele ROBOR. În ceea ce privește evoluția ratei ROBOR, acest indice a încheiat anul cu una dintre cele mai scăzute valori înregistrate în ultimii doi ani, respectiv 6,22%.  

Conform cotațiilor zilnice ale IRCC, se preconizează că o reducere a ratelor va fi observată abia în luna martie. Nivelul actual, situat la 5,97%, va rămâne neschimbat până la sfârșitul lunii martie, conform anunțului BNR. Prognozele arată că acest indice va începe să scadă odată cu al doilea trimestru al anului, ceea ce va duce la diminuarea semnificativă a ratelor percepute de către utilizatori. 

Potrivit unei simulări, în cazul unui credit de 210.000 de lei, pe o perioadă de 300 de luni, calculat în funcție de ROBOR, rata lunară va începe să scadă începând cu această lună (ianuarie) de la 1680 de lei la aproximativ 1670 de lei. 

În cazul în care același credit este calculat în baza IRCC, vom remarca o creștere a ratelor de aproximativ 2 lei, dar începând din luna aprilie, acestea vor începe să scadă cu aproximativ 26 de lei. 

Citește și: Românii care au credite trebuie să știe asta! Cum poți să plătești rate mai mici la bancă

Ce se întâmplă cu indicii ROBOR și IRCC? 

Anul 2024 a început cu o veste bună pentru cei care au credite cu dobânzi variabile, calculate în funcție de ROBOR. Acest indice a scăzut la 6,22%, reprezentând una dintre cele mai scăzute valori în ultimii doi ani.  

Cand scad ratele romanilor la banca?
Rate mai mici pentru romani: indicele ROBOR a atins cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Astfel, ratele românilor care au împrumuturile calculate în funcție de ROBOR scad din ianuarie, în vreme ce utilizatorii care se raportează la celălalt indice, IRCC, mai au de așteptat reducerea până la 1 aprilie. În ultimii 2-3 ani, însă, au fost mai câștigați românii care au ales indicele IRCC. 

”Tendința este de scădere pentru că băncile au bani – nici n-au mai dat atâtea credite. Pentru un credit prima casa, la un 250.000 de lei pe 30 de ani, avem o rată scăzută cu 11 față de aceeași perioadă a anului trecut”, explică Irina Chițu, director comparator bancar, conform stirileprotv.ro.

În 2023, rata era de 2.115 lei, deoarece ROBOR se situa la peste 7,5%. Odată cu scăderea ROBOR la 6,22%, rata s-a redus la 1.873 de lei, ceea ce înseamnă o reducere de 242 de lei. În toamna lui 2022, ROBOR a atins cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, depășind 8,2%. Specialiștii susțin că dobânzile sunt strâns corelate cu inflația, care a început să înregistreze scăderi. 

Vezi și: S-a schimbat legea pentru românii cu credite la bancă: ce trebuie să știi, cum te afectează

Ce se va întâmpla cu inflația? 

Specialiștii estimează că inflația va înregistra o creștere către nivelul de 8% și apoi va scădea treptat până la un interval de 5-6%. 

„Inflația probabil va ajunge îinapoi către 8% si va scădea gradual până la 5-6%. BNR probabil în semestrul 2 va începe ciclul de reducere a ratelor de dobândă, atunci vom vedea o reducere semnificativă a ROBOR, sub 6%”, spune Adrian Codirlașu, analist financiar, potrivit sursei citate.

Persoanele care au credite calculate în funcție de IRCC, indicatorul utilizat pentru împrumuturile acordate începând cu vara anului 2019, trebuie să mai aștepte puțin pentru o reducere. Începând cu data de 1 aprilie, noua valoare a IRCC va fi aproximativ 5,89%, sub nivelul actual de 5,97%. 

ROBOR-ul variază în funcție de tipul de contract cu banca, în timp ce IRCC este același pentru toți. Cei cu credite raportate la IRCC plătesc, în general, rate mai mici decât cei cu credite raportate la ROBOR pentru același credit. De exemplu, la un credit de 250.000 de lei, diferența este de 44 de lei în favoarea celor cu IRCC. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...