Românii care au credite trebuie să știe asta! Cum poți să plătești rate mai mici la bancă

Stan Filon 18.04.2022, 18:22
Românii care au credite trebuie să știe asta! Cum poți să plătești rate mai mici la bancă

Foarte mulți români care au luat credite imobiliare de la bancă, în anii trecuți, privesc cu groază cum le cresc ratele la bănci, odată cu indicatorul ROBOR. Pe lângă faptul că văd zilnic cum se devalorizează leul în fața principalelor monede, aceștia trebuie să urmărească foarte atent și la ce valoare a ajuns indicatorul ROBOR, în funcție de care se calculează rata la bancă. Ei bine, aceștia trebuie să afle că pot scăpa de ROBOR și pot trece la indicatorul folosit la creditare după anul 2019.

Românii care au credite trebuie să știe cum să-și micșoreze rata lunară

Așadar, vin vești bune pentru românii care au rate la bănci, după ce și-au cumpărat case sau apartamente cu ajutorul creditelor imobiliare. Aceștia trebuie să afle cum își pot reduce mult rata pe care o plătesc lună de lună către bancă. Dobânda se poate reduce chiar și cu 50%, dacă aleg să facă asta. Mai exact, este vorba despre trecerea de la ROBOR, la IRCC. Schimbarea este valabilă în cazul românilor care au luat credite după anul 2019. Așadar, cei care vor să facă trecerea de la ROBOR la IRCC pot să facă o cerere la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii, susţine Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

„Consumatorii cu credite în lei cu dobânzi variabile pot face economii lunare importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR, la IRCC. Economiile sunt cu atât mai mari cu cât soldul creditului este mai mare, iar perioada rămasă până la scadenţă este mai îndelungată”, susţine Alin Iacob, preşedintele AURSF.

Romanii care au credite trebuie sa stie cum sa-si micsoreze rata lunara
Romanii care au credite trebuie sa stie cum sa-si micsoreze rata lunara

Cum se poate renunța la ROBOR

Dar care este diferența între cele două indice? Ei bine, diferenţa dintre ROBOR şi IRCC este aceea că ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă, într-un interval, iar indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

Vestea vine cum nu se putea ma bine, deoarece indicele ROBOR la şase luni a ajuns, luni, la cea mai ridicată valoare din ultimii nouă ani, iar ROBOR la trei luni a stagnat, însă nu se știe pentru cât timp, mai ales că și acesta a crescut simitor în ultima perioadă. Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat luni la 4,70%, pentru a patra zi la rând, potrivit datelor BNR, după ce la începutul lunii martie indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa mult mai jos, la 1,98%.

Specialiștii vin cu vești teribile pentru cei care sunt legați de ROBOR. Indicele ar putea atinge până la finele anului nivelul de 6%, ocazie cu care ratele românilor vor exploda pur și simplu. Economiștii mai spus că sunt șanse reale să vedem ROBOR la 6% foarte curând, mai ales după ce Banca Națională a României a prognozat o rată a inflației de peste 11 procente, până în luna iunie!

Urmăriți Impact.ro și pe