Când poți păstra banii găsiţi pe stradă. Legea de care puțini români știu

Badea Violeta, Ana Anitoiu 31.05.2023, 13:32
Când poți păstra banii găsiţi pe stradă. Legea de care puțini români știu

Nu este deloc neobișnuit. Mergi pe stradă și găsești niște monede, bancnote sau chiar un plic cu niște bani pe care cineva i-a pierdut din neglijență. În cazul în care ești un bun cetățean, știi deja că trebuie să anunți Poliția, mai ales dacă este vorba despre o sumă mare. Dar acesta nu este doar un act de bună credință. Este ceva ce ești obligat să faci prin lege. Şi totuşi, în anumite condiţii, poți păstra banii găsiți! Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

În ce condiții poți păstra banii găsiţi pe stradă

Ți se poate întâmpla oricând să găsești o anumită sumă de bani pe stradă. Dacă te afli într-o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar, atunci cu siguranță ești tentat să profiți din plin de acest „noroc”.

Însă, legea spune că persoanele care găsesc bunuri trebuie să le predea proprietarului în termen de 10 zile sau Poliţiei, dacă nu îl găsesc pe acesta. Totuși, există o portiță prin care poți păstra banii găsiţi pe stradă.

Potrivit art. 942 – Proprietatea bunului găsit, „(1) bunul mobil pierdut continuă să aparţină proprietarului său.” Ulterior, „2) găsitorul bunului este obligat ca, în termen de 10 zile, să îl restituie proprietarului ori, dacă acesta nu poate fi cunoscut, să îl predea organului de poliţie din localitatea în care a fost găsit.”

Mai departe, „acesta are obligaţia de a păstra bunul timp de 6 luni, fiind aplicabile în acest sens dispoziţiile privitoare la depozitul necesar, iar organul de poliţie va afişa la sediul său şi pe pagina de internet un anunţ privitor la pierderea bunului, cu menţionarea tuturor elementelor de descriere a acestuia.”

Citește și Ce riscă românii care schimbă kilometrajului la mașină. Legea a intrat în vigoare!

Poti pastra banii gasiti pe strada
Poti pastra banii gasiti pe strada?

Cum procedezi dacă găseşti bani pe stradă într-un loc public

Conform Poliției Române, „dacă bunul a fost găsit într-un loc public, el va fi predat, pe bază de proces-verbal, persoanei care deţine un titlu, altul decât titlul de proprietate publică, asupra locului respectiv.

În termen de 3 zile de la data preluării bunului pierdut, această persoană este obligată să îl predea, pe bază de proces-verbal, organelor de poliţie din localitate. În acelaşi termen, anunţul menţionat la art. 942 alin. (3) se va afişa la locul unde a fost găsit bunul.”

Prin urmare, de la momentul predării, acel lucru trebuie păstrat timp de şase luni, perioadă în care proprietarul are timp să îl recupereze. În cazul în care acesta nu vine după lucrul pierdut timp de jumătate de an, atunci acel bun va fi considerat fără proprietar şi va fi acordat celui care l-a găsit (nu celui care l-a ținut în toată această perioadă) pe bază de proces-verbal.

Citește și Amenzi de până la 20.000 de lei pentru românii care stau la casă. Legea de care puțini știu, ce sunt obligați să facă!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...