Când începe recrutarea tinerilor în Armata Română. Ministrul Apărării a făcut anunţul

Ana Anitoiu, Ștefan Olteanu 29.01.2022, 12:42
Când începe recrutarea tinerilor în Armata Română. Ministrul Apărării a făcut anunţul

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat când va începe recrutarea tinerilor în Armata Română. Oficialul a dat vestea în contextul în care există îngrijorări cu privire la tensiunile de la granița dintre Ucraina și Rusia și după ce forțele aeriene germane au transmis că vor trimite avioane de luptă în țară.

Când va începe recrutarea tinerilor în Armata Română

Potrivit ministrului Apărării, recrutarea tinerilor în Armata Română va începe chiar din luna februarie. Oficialul a precizat că nu este vorba despre un stagiu militar obligatoriu și că acesta nu este luat în calcul.

„În acest moment nu avem nicio decizie cu privire la o asemenea posibilitate (stagiul militar obligatoriu, n.r.). Este vorba de sistemul de voluntariat pe care l-am redeschis în acest an și deja am văzut că avem foarte mulți tineri care vor să vină. Sunt rezerviști voluntari, cei care intră în sistem, dar care rămân acasă.

Avem încă un concept, probabil că o să-l promovăm luna viitoare: cel de militar în termen voluntar. Adică sunt tineri care să poată face, în formule mai scurte, stagiul militar.

E o posibilă profesionalizare, este și o modalitate prin care noi putem să creăm cadre prin care să selecționăm tineri care până la urmă să devină cadre militare profesioniste. În niciun caz nu ne gândim la stagiu militar obligatoriu”, a spus Vasile Dîncu, vineri, la Radio România Actualități.

Cand incepe recrutarea tinerilor in Armata Romana
Vasile Dincu. Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Apărării, despre mobilizarea rezerviștilor Armatei Române

De asemenea, ministrul Apărării a declarat că nu există un plan de mobilizare a rezerviștilor Armatei Române. Vasile Dîncu a explicat că în fiecare an aceștia sunt chemați pentru a se reface evidența adreselor și stării lor.

„În ceea ce privește rezerviștii: nu avem un plan de mobilizare. De altfel, dacă observați cu atenție, nici măcar Ucraina nu a recurs la mobilizare generală. Noi avem un plan normal pentru activarea rezerviștilor în fiecare an.

Corpul rezerviștilor, câteva mii de oameni sunt chemați pentru a se reface evidențele legate de adrese, de starea lor. Este o chestiune care înseamnă actualizarea bazei de date. Am văzut în presă că a apărut un ordin de mobilizare. Acesta era unul regulat, care nu ține de o situație excepțională”, a spus ministrul.

Anunțul ministrului Apărării vine în contextul în care forţele aeriene germane au transmis că vor trimite în România trei avioane de luptă. NATO urmărește creșterea prezenței militare în Europa de Est, astfel încât să se poată răspunde repede oricărei alerte ce ar putea să apară. Potrivit Ambasadei Germaniei la București, tensiunile de la granița Ucrainei sunt îngrijorătoare și pentru celelalte țări europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...