EXCLUSIV

Motivul pentru care Ministerul Apărării verifică actele rezerviștilor. Explicațiile date de generalul Constantin Spânu. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 26.01.2022, 20:02
Motivul pentru care Ministerul Apărării verifică actele rezerviștilor. Explicațiile date de generalul Constantin Spânu. EXCLUSIV

Ministerul Apărării anunță că nu desfășoară în prezent niciun fel de acțiune legată de mobilizarea rezerviștilor. Mai mult, reprezentanții ministerului cer opiniei publice să trateze cu atenție asemenea subiecte delicate, în contexul în care se vorbește din ce în ce mai insistent despre un posibil conflict militar între Rusia și Ucraina, nu departe de granițele României.

Generalul Constantin Spânu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice din MAPN, susține că este vorba doar despre anumite verificări de rutină ale anumitor rezerviști, acțiuni care au loc anual, în diverse perioade timp. „Centrele militare județene au această obligație permanentă de a verifica actele rezerviștilor.

Este o verificare de rutină, dar necesară. De ce o fac? În primul rând, fiindcă în cazul celor care au efectuat stagiul militar se poate ajunge la concluzia că respectivul, fie el soldat, gradat sau ofițer în rezervă, poate fi mai de folos peste zece ani de la încheierea stagiului militar la cu totul altă unitate decât cea la care a făcut armata, cândva.

Sau actele sale trebuie aduse la zi, fiindcă timpul trece și se impune actualizarea lor! Nu trebuie uitat că orice țară, orice armată dispune și de o anumită rezervă”, a declarat generalul Constantin Spânu pentru impact.ro.

Proces de recrutare a circa 400 de rezerviști voluntari

El a negat categoric orice alt substrat, indicând că nu există nicio acțiune de mobilizare în masă a rezerviștilor, adăugând și amănuntul conform căruia săptămâna trecută a încheiat un nou proces de recrutare a circa 400 de rezerviști voluntari, în diverse județe din țară.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Statul trebuie să știe permanent pe ce se poate baza în anumite situații limită, care din păcate pot apărea în viață.

Pe ce forțe umane, pe ce resurse de orice alt tip. Acest lucru se făcea și înainte de 1989, se face și azi. Și asta nu e valabil doar în țara noastră, ci mai peste tot în lume! Însă ceea ce e puțin schimbat față de anul trecut sau față de acum doi sau trei ani, spre exemplu, e contextul.

Acesta nu poate fi ignorat, fiindcă există aceste amenințări legate de situația tensionată dintre Ucraina și Rusia, adică la câteva sute de kilometri de granița noastră”, arată același purtător de cuvânt.

Militari
Militari

„Nu trebuie să lăsăm panica să gândească în locul nostru”

Pe de altă parte, generalul Spânu susține încă că situația trebuie analizată fără prejudecăți: „Nu trebuie să lăsăm panica să gândească în locul nostru, fiindcă nu e cazul pentru așa ceva. În plus, e nevoie ca fiecare să se informeze din surse sigure.

Noi, cei de la Ministerul Apărării, suntem atenți și la ceea ce apare în aceste zile pe rețelele sociale, cum a fost cazul acelor videoclipuri care vorbeau despre coloane de vehicule militare din apropierea graniței cu Ucraina, care erau reale, dar care erau legate de cu totul alte evenimente decât cele actuale, fiind vechi, de câteva luni bune.

Or, suntem cu ochii pe ele, fiindcă repet contextul e mult mai sensibil și nu putem face niciun moment abstracție de lucrurile care implică viața din regiunea noastră!”.

Generalul Constantin Spânu a mai precizat pentru impact.ro că rezerviștii rămân în atenția Ministerului Apărării, conform legii, până la împlinirea vârstei de 55 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe