Când dispare dosarul cu șină, se digitalizează România: explicația oficială

Gabriel Peneș 28.11.2022, 09:24
Când dispare dosarul cu șină, se digitalizează România: explicația oficială

Celebrul dosar cu șină face parte din viața românilor de mult timp, pe fondul existenței unei birocrații uriașe și a „mersului de melc” în procesul de digitalizare la nivelul instituțiilor statului. Deși există o lege în acest sens, ce a intrat în vigoare încă de la începutul acestui an, se pare că dispariția dosarului cu șină, concret, va mai avea de așteptat.

Când dispare dosarul cu șină, se digitalizează România

Dosarul cu șină face parte, cumva, din mentalul colectiv al românilor. Decenii la rând el a fost temelia relațiilor birocratice între cetățean și diversele instituții ale statului. Totuși, lumea modernă forțează, în mod firesc, renunțarea la acest „dinozaur” birocratic și digitalizarea României.

De altfel, conform unei legi adoptată la finalul anului trecut, instituţiile publice nu mai au voie, începând din 1 ianuarie 2022, să mai solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

Legea care stabilește că, la soluţionarea cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, instituţiilor publice le este interzis să ceară persoanelor fizice sau persoanelor juridice copii de pe avize sau alte documente emise de entităţi ale statului a fost promulgată în noiembrie de către preşedintele Klaus Iohannis.

Dar actualul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că dosarul cu șină va dispărea din România în 3-5 ani, acesta fiind un termen rezonabil, având în vedere că va fi implementat modelul deja aflat în vigoare în Republica Moldova.

Explicația oficială

Sebastian Burduja a declarat, sâmbătă, la emisiunea Insider politic de la Prima TV, că transformarea digitală a României a stat pe loc mulți ani.

Burduja a explicat că în România există o teamă de digitalizare, mai ales în rândul funcționarilor publici, chiar și în rândul angajaților de la Ministerul Digitalizării, dar a explicat că funcționarii publici își vor putea petrece timpul la muncă făcând lucruri mai importante decât fac în prezent.

„Este ceea ce românii întâmpină în fiecare zi, rezistența statului și rezistența la schimbare și o consecință a multor ani în care transformarea digitală a României a stat pe loc. Dosarul cu șină poate dispărea în 3-5 ani de zile de acum încolo, este termenul pe care l-am avansat și anterior. Transformarea digitală a unui stat durează cam 10 ani, 8-10 ani de zile, de la Republica Moldova la Estonia sau alte state care au reușit acest proces le-a luat 10 ani de zile”, a spus ministrul, citat de profit.ro.

Burduja a recunoscut că Republica Moldova se află, din acest punct de vedere, „la ani lumină în fața noastră”. De aceea, procesul de digitilizare din România va beneficia de ajutorul specialiștilor din țara vecină.

Republica Moldova este la ani lumină în fața noastră, asta este realitatea. Au peste 200 de servicii publice online pe care cetățenii le pot accesa. Și vicepremierul Iurie Țurcanu ne dă o mână de ajutor, este omul care a condus această transformare digitală, nu ca vicepremier, ci din diverse roluri, în ultimii 10 ani de zile, în Republica Moldova. Practic, frații noștri de peste Prut ne dau aceste soluții pe care le-au dezvoltat cu o finanțare de la Banca Mondială și de aceea vreau să scurtăm drumul, să nu ne ia 10 ani. 3-5 ani este un termen ambițios”, a mai recunoscut Burduja.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....