Când ar putea adera România la Zona Euro? Ministrul Finanțelor a spus data de la care românii ar putea renunța la lei

Gabriela del Pupo 21.01.2022, 10:07
Când ar putea adera România la Zona Euro? Ministrul Finanțelor a spus data de la care românii ar putea renunța la lei

Aderarea la zona euro este un deziderat din punct de vedere strategic spune Ministrul Finanțelor, dar Adrian Câciu consideră că până în 2029 România nu va putea adera. Câciu mai consideră că în momentul acesta este necesară o conversie reală a monezii.

“Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă”

Adrian Câciu spune că pe elementul de datorie România are criteriile îndeplinite dar că această aderare este importantă pentru criteriile de competitivitate.

“Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public. Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zona de convergenţă nominală. Eu cred că aici trebuie să avem o discuţie serioasă, instituţional vorbind, cu comitetul care se ocupă de aderarea la Zona Euro şi să ne fixăm un target transpartinic pe care nimeni să nu-l mai încalce. Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.).

Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc. Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică. Nu mai ai niciun fel de instrument colateral de intervenţie pe zona aceasta de echilibru şi rămâne propria ta valoare.

Valoarea noastră trebuie să se ducă sus pentru ca să putem să intrăm. Este o chestiune de logică. Orice strategie de convergenţă reală trebuie să se raporteze la ce va însemna competiţia peste 5, 6, 10 ani”, a explicat Câciu, la digi24.ro.

Adrian Câciu - economist
Adrian Câciu

Va fi o creștere a inflației?

Aderarea la zona euro a cauzat o creștere a inflației în Spania sau Germania atunci când a fost realizată. La finele anului trecut criza cauzată de creșterea prețurilor la energie a determinat un nivel record în zona euro de 4,9%.

Potrivit Raportul de convergenţă pe 2020 publicat de Comisia Europeană (CE), aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

Urmăriți Impact.ro și pe