O nouă materie va fi studiată în școlile din România! Legea care prevede apariția noii materii școlare a fost deja promulgată de președintele Klaus Iohannis. Directiva vine direct de la Uniunea Europeană, iar inițiatorii susțin că învățământul primar este locul potrivit pentru a introduce noua materie, pentru ca cei mici să se familiarizeze cu protecția mediului.
Așadar, elevii din România vor studia o nouă materie, denumită ”educație pentru mediu”. Legea a fost deja promulgată de președintele Klaus Iohannis și a fost publicată și în Monitorul oficial, așadar elevii vor învăța foarte curând cum să protejeze mai bine mediul înconjurător.
Legea Educației a fost modificată prin introducerea unui nou articol: „Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, elaborează o strategie privind educația pentru mediu până la 31 decembrie 2022. Strategia va fi transpusă în programele școlare începând cu anul școlar 2023-2024”.
Proiectul legislativ a fost inițiat în luna martie a anului 2021 de un grup de parlamentari liberali, printre care și Monica Anisie, fost ministru al Educației, care au preluat astfel o inițiativă europeană. Liberalii sunt de părere că această nouă materie studiată de elevi este una potrivită pentru învățământul primar (clasele 1-4). „Este locul potrivit pentru a introduce educația de mediu. Generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Această completare este în concordanță cu implementarea Pactului Verde European (Green Deal) adoptat de Comisia Europeană”, a mai adăugat deputatul liberal Ionuț Sorin Banciu, inițiatorul legii, potrivit Mediafax.
Schimbările climatice sunt din ce în ce mai vizibile. Cu toții vedem cum anotimpurile nu mai sunt la fel cum le știam cu toții. Iernile sunt mult mai blânde, însă episoadele de iarnă sunt scurte, dar de o intensitate extremă. În plus, vara prelungită mărește șansele de apariție a fenomenelor meteo extreme, cum ar fi tonadele și grindina de mari dimensiuni, după cum susțin specialiștii.
„E puțin ciudat, pentru că dacă ne gândim că temperatura globală crește, ne-am aștepta să avem mai puține fenomene extreme în timpul iernii, de pildă, să avem precipitații – cum am avut acum – în timpul iernii, dar să nu avem ninsoare. Lucrurile stau exact invers, pare cumva contraintuitiv, dar schimbările climatice și faptul că creșterea temperaturii este mult mai accentuată în regiunile nordice, în apropierea regiunilor polare, fac ca structurile de vreme să fie perturbate și atunci vom avea, e adevărat, mai puține evenimente severe în timpul iernii, mai puține episoade cu ninsoare severă sau acele valuri de frig, însă când acestea se vor produce, vor fi mult mai intense decât ceea ce vedem acum. Deci, mai rare, dar mult mai intense”, a explicat meteorologul Bogdan Antonescu pentru Digi 24.
Potrivit unui stiudiu recent, dacă omenirea va continua să emită în atmosferă la fel de multă poluarecum o face acum, în anul 2100 vara ar putea ajunge să aibă nu mai puțin de șase luni de zile.