Multinaționalele impozitate cu minim 15% din profit. Ministrul Finanțelor spune că astfel se asigură o competiție echitabilă

Gabriela del Pupo 19.01.2022, 10:40
Multinaționalele impozitate cu minim 15% din profit. Ministrul Finanțelor spune că astfel se asigură o competiție echitabilă

Multinaționalele care au afaceri în România vor fi impozitate cu minim 15% începând cu 2023. Măsura se aplică la nivel european astfel că țara noastră nu va fi afectată la nivelul locurilor de muncă sau a beneficiile pe care le are în urma prezenței acestor companii în România.

Ministrul Finanțelor spune că este vorba despre asigurarea unei competiții echitabile

Directiva europeană a fost discutată la Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin), desfășurată marți, 18 ianuarie 2022, la Bruxelles. Miniștrii de Finanțe au fost invitați să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar și necesitatea transpunerii în legislația UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaționale agreate în Cadrul Incluziv al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activitățile globale ale multinaționalelor. Regulile vizează toate grupurile mari, naționale sau internaționale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an și care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE, se arată într-un comunicat al Ministerului.

”Adoptarea și implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE este un obiectiv prioritar și pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023” a declarat Adrian Câciu.

Ce s-a întâmplat cu chiriile la clădirile de birouri în timpul pandemiei. Unde sunt cele mai scumpe din București

Directiva va fi aplicată de la 1 ianuarie 2023, Polonia și Ungaria s-au opus

Pentru ca directiva să fie aplicată trebuie votul celor 27 de țări membre UE. Polonia și Ungaria s-au opus acestei măsuri la întâlnirea de la Bruxelles. Primul pilon prevedea ca multinaționalele să fie impozitate acolo unde își realizează profiturile și autoritățile din cele două țări ar dori ca în paralel să se meargă pe acest sistem. Cele mai afectate companii sunt cele din sectorul IT. România însă nu s-a opus la această directivă

”România susține toate măsurile de combatere a planificării fiscale. Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiții echitabile în cadrul pieței interne a UE. Adoptarea și implementarea directivei este un obiectiv prioritar și pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023” , a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Miniștrii au discutat despre stadiul implementării Mecanismului de Redresare și Reziliență și au aprobat Concluziile cu privire la Raportul privind Mecanismul de Alertă 2022, Concluziile Analizei Anuale a Creșterii Durabile 2022 și Recomandarea pentru politica economică a zonei euro 2022, se mai arată în comunicatul Ministerului Finațelor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe