Când am putea reveni la viața de dinaintea pandemiei. Mesajul medicului Alexandru Rafila pentru români

Raluca Juncu 16.04.2020, 16:25
Când am putea reveni la viața de dinaintea pandemiei. Mesajul medicului Alexandru Rafila pentru români

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie oferă câteva precizări cu privire la răspândirea noului coronavirus, în următoarele luni, dar și la o posibilă reîntoarcere a românilor la viața normală.

Când ar putea exista o revenire la viața normală

Joi, Președintele Societății de Microbiologie și membru în comitetul executiv al OMS, a transmis că distanțarea socială trebuie să devină o obișnuiță pentru o perioadă mai lungă de timp, la fel și purtatul măștilor.

Sursa foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu
Sursa foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu

„Trebuie să devină o obișnuință distanțarea fizică, purtatul măștilor, spălatul pe mâini, atunci vom putea intra într-un ritm care să nu ducă la exacerbări ale transmiterii infectării și să ajungem la o situație relativ normală, educațional, economic, altfel, toate discuțiile despre capacitatea sistemului de sănătate nu mai sunt de actualitate pentru că sănătatea e susținută de capacitatea economică. Asta, până când apare un vaccin, când boala poate fi învinsă”, a explicat specialistul.

Potrivit estimărilor lui Alexandru Rafila, o posibilă stopare a transmiterii virusului ar avea loc atunci când aproximativ 70-80% din populație ar fi imunizată. Iar în ceea ce privește o posibilă întoracere la viața normală, la fel ca cea de dinaintea pandemiei de declanșate de COVID-19, aceasta nu ar fi posibilă mai devreme de jumătatea anului viitor.

„Tratamentul aduce mari speranțe celor care sunt bolnavi, dar un vaccin contribuie la întreruperea transmiterii.
Dacă ajungem la 70 – 80% populație imunizată, prin boală și apoi prin vaccinare, atunci putem opri transmiterea și să ne întoarcem la viața de dinainte.

Dar asta nu cred că se va întâmpla mai devreme de jumătatea anului viitor”, a explicat Alexandru Rafila, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

România se confruntă acum cu 7.700 de cazuri de coronavirus. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
România se confruntă acum cu 7.707 de cazuri de coronavirus. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Pandemia în cifre

Situația actuală indică faptul că, până astăzi, 16 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 7.707 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.357 au fost declarate vindecate și externate. Alte 392 de persoane și-au pierdut viața după ce au intrat în contact cu acest virus.

Urmăriți Impact.ro și pe