Când ajunge în România ciclonul care a făcut prăpăd în Europa. Ce spun meteorologii

Mihnea Tălău 06.09.2023, 09:31
Când ajunge în România ciclonul care a făcut prăpăd în Europa. Ce spun meteorologii

Meteorologii anunță că după o perioadă mai rece, vremea se va încălzi din nou, iar temperaturile vor varia între 28 și 30 de grade Celsius, valori mai ridicate comparativ cu normalul perioadei. Schimbare se datorează faptului că țara noastră se află la marginea unei mase de aer rece care a afectat zone vaste ale Europei.

Specialiștii au făcut anunțul

Specialiștii spun că ne putem aștepta ca, în următoarea perioadă, ciclonul să pătrundă și în România, în urma schimbului de masă de aer foarte cald cu cel rece. Ei mai afirmă că până la sfârșitul lunii vom avea parte de alternanțe termice, de la zile mai călduroase, așa cum a fost și debutul lunii septembrie, la zile mai răcoroase.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a și explicat ce ne așteaptă în următoarea perioadă.

„Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece”, a spus ea.

În zilele care urmează, nu vom mai depăși 28-29 grade Celsius, dar se vor înregistra noi intensificări ale vântului, în special în partea de sud-est a țării și pe litoral, unde vânturile au atins viteze de până la 70-80 km pe oră.

Meteorologii spun că perioada următoare va fi marcată de variații semnificative ale vremii, cu o tendință de încălzire în zilele imediate, dar și cu posibile intensificări ale vântului. Este important să fim pregătiți pentru aceste schimbări și să ne adaptăm activitățile și planurile în consecință.

Meteorologii au dat alerta ANM de vreme rea.

Vremea azi, 6 septembrie, frumoasă în toată țara

În București, ziua de miercuri va fi una însorită și mai caldă decât cea precedentă. Maxima ajunge 28 de grade, dar vântul continuă să agite atmosfera și atinge viteze de 40-45 Km/h. Pe parcursul nopții, se domolește vântul și temperatura coboară până la 16 grade.

Pe litoral mai apar ceva înnorări și averse în prima parte zilei. Apoi vântul împrăștie norii și ajunge la viteze de 60 km/h. Vor fi 28 de grade pe plajă și 26 de grade în apa mării.

Și la munte se mai încălzește puțin. Spre seară vin câteva ploi slabe în Carpații Meridionali și Orientali. În rest, avem vreme bună și un vânt mai intens în Carpații de Curbură.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...