Canada, decizie de ultimă oră. Suspendă obligativitatea vaccinului împotriva COVID-19 pentru călătoriile interne

Elena Avramescu 15.06.2022, 08:30
Canada, decizie de ultimă oră. Suspendă obligativitatea vaccinului împotriva COVID-19 pentru călătoriile interne

Cerința a fost suspendată din cauza ratei ridicate de vaccinare a Canadei și a scăderii numărului de infecții cu coronavirus, potrivit unei declarații guvernamentale. Aproximativ 32 de milioane, sau aproape 90%, dintre canadienii eligibili sunt vaccinați. Mandatul a fost suspendat și pentru persoanele care pleacă din Canada. Acesta poate fi repus mai târziu, mai ales în cazul unei creșteri a unei noi variante.

Canada elimină obligativitatea vaccinului împotriva COVID-19 pentru călătoriile interne

Canada își va suspenda cerința de a se vaccina împotriva COVID-19 pentru călătoriile interne și pentru a lucra în serviciul public începând cu 20 iunie, a anunțat marți guvernul federal, după ce provinciile au ridicat majoritatea restricțiilor de sănătate în ultimele luni.

„În timp ce suspendarea mandatelor de vaccinare reflectă o situație îmbunătățită a sănătății publice în Canada, virusul COVID-19 continuă să evolueze și să circule în Canada și la nivel global”, a declarat ministrul Sănătății Jean-Yves Duclos într-un comunicat, potrivit Reuters.

Călătorii internaționali care vin în Canada ar trebui în continuare să prezinte dovada vaccinării.

Mandatele pentru călătoriile interne și serviciul public sunt în vigoare începând cu 30 octombrie 2021, la aproximativ o lună după ce premierul liberal Justin Trudeau a câștigat cele trei alegeri, parțial, promițând că va adopta o linie dură în ceea ce privește vaccinările. Stimulați de mandat, 95% dintre angajații publici au confirmat că au primit două injecții de vaccin.

Canada elimina obligativitatea vaccinului impotriva COVID-19 pentru calatoriile interne
Canada elimina obligativitatea vaccinului impotriva COVID-19

Unii lucrători federali nevaccinati, care au fost puși în concediu fără plată din cauza mandatului, vor avea acum permisiunea de a-și relua sarcinile normale, a declarat președintele Consiliului de Trezorerie, Mona Fortier.

În această vară, cu infecțiile în scădere, majoritatea provinciilor și-au renunțat chiar și la cerințele de a purta masca, iar guvernul Trudeau a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari din partea opoziției și a industriei pentru a relaxa mandatele mai larg.

Unii oficiali din industria aeriană au dat vina pe mandatele de călătorie pentru prelungirea timpilor de așteptare deja mari în aeroporturi. National Airlines Council of Canada, care reprezintă cei mai mari doi transportatori ai țării, a numit anunțul drept „un reper important”, dar nu suficient și a cerut suspendarea definitivă a tuturor cerințelor de vaccinare.

În ultimele săptămâni, aeroportul Pearson din Toronto a avut avioane blocate la porți și linii de securitate de câteva ore din cauza lipsei de personal. Săptămâna trecută, Canada a declarat că testele aleatorii vor fi suspendate în toate aeroporturile până la 1 iulie pentru a ajuta la reducerea congestionării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...