Cine a fost Sfântul Nectarie și de ce i se spunea ”vindecătorul de cancer”

Daria Petrescu / 09.11.2020, 17:44
Cine a fost Sfântul Nectarie și de ce i se spunea ”vindecătorul de cancer”

Sfântul Nectarie se prăzmuiește în fiecare an, pe 9 noiembrie și se spunea despe el că este vindecătorul celor bolnavi de cancer. De asemenea, se spune că acest Sfânt că ascultă rugăciunile femeilor care nu pot avea copii. An de an, mii de credincioși vin să aprindă o lumânare și să se roage pentru sufletele celor aflați în suferință. Iată cine a fost Sfântul Nectarie și de ce i se spunea ”vindecătorul de cancer”.

Cine a fost Sfântul Nectarie

Sfântul Nectarie  s-a născut în anul 1846 în localitatea Silivria. Ierarhul din insula Eghina a murit pe 8 noiembrie 1920. El a fost înmormântat în ctitoria sa, din insulă Eghina: Mănăstirea Sfânta Treime, după cum notează creștinortodox.ro.

Sfântul Nectarie a fost preaslăvit printre altele și cu darul facerii de minuni. El a fost numit “Taumaturgul”, adică “Vindecătorul”. La mănăstirea Radu Vodă se află o parte din moaşte Sfântul Nectarie s-a arătat făcător de minuni încă din timpul vieţii.

Ce spune legenda

Se spune că fiind mare secetă în insulă Eghina, într-o vară, pentru rugăciunile sale a venit ploaie din belşug şi au rodit ţarinile, încât toţi s-au îndestulat de hrană. Pentru această minune, locuitorii insulei au început să-l cinstească în inimile lor pe Sfântul Nectarie, că pe un ales al Duhului Sfânt.

Mănăstirea Radu Vodă, cu hramul Sfânta Treime, din Bucureşti, are ca protector, din 2002, pe Sfântul Nectarie Taumaturgul.

Iată una dintre cele mai puternice rugăciuni adresate Sfântului Nectarie, conform doxologia.ro:

„ O, preasfinte şi întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primeşte această puţină rugăciune de la noi.  Nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor şi ajutător preaminunat scăpând şi către sfânt chipul icoanei tale privind. Cu lacrimi fierbinţi ne rugăm ţie.  Vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia şi ticăloşia noastră. Vezi rănile sufletelor şi ale trupurilor noastre. Ne rugăm ţie, Sfinte Ierarhe Nectarie.

Grăbeşte de ne ajută cu neîncetatele şi sfintele tale rugăciuni şi ne sprijineşte pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus-pinele noastre şi nu ne trece cu vederea pe noi, ticăloşii şi scârbiţii.

Știm, sfinte al lui Dumnezeu, că şi după mutarea ta din viaţa aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău şi cu credinţă ţi s-a rugat nu a rămas neajutat.

Una dintre cele mai puternice rugăciuni

Că cine te-a chemat întru ajutor şi nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind şi alergând spre ajutorul tău, nu i-ai uşurat suferinţa? Minunile şi ajutorul tău ne-au făcut şi pe noi, ticăloşii şi scârbiţii, să te chemăm să ne vii în ajutor.

Ştim, o, alesule ierarh, de mulţimea tămăduirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginţi arătându-te. Nu cunoaştem nici suferinţă şi nici durere pe care să nu le poţi alina. Nu cunoaştem nici o boală căreia tu să nu îi poţi aduce tămăduire. Dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite.  Pe mulţi bolnavi i-ai ajutat să se întărească în credinţă şi în răbdare, şi să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Îngenunchind, ne rugăm ţie, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos. Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit şi te-a primit în cereştile locaşuri. Către Acela roagă-te, ca să fim şi noi ajutaţi şi miluiţi cu rugăciunile tale. Să fim din pagube şi necazuri izbăviţi, ca să binecuvântăm pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat. Totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI