Cadrele medicale, ajunse la capătul puterilor în lupta cu virusul, și-au strigat azi neputința în fața Guvernului: ”Nu putem munci pe stomacul gol”

Andrei Cezar 10.11.2020, 16:36
Cadrele medicale, ajunse la capătul puterilor în lupta cu virusul, și-au strigat azi neputința în fața Guvernului: ”Nu putem munci pe stomacul gol”

A fost protest al cadrelor medicale, marți, în Piața Victoriei. Sindicaliștii Sanitas au pichetat din nou sediul Guvernului, pentru a cere rezolvarea problemelor cu care se confruntă salariații din sistemul sanitar, după ce luni s-au întâlnit cu ministrul Nelu Tătaru. Printre solicitări, sindicaliștii doresc ca autoritățile să adopte măsuri de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială, aplicarea unui spor de până la 30% pe toată perioada înc are va fi prelungită starea de alertă și deblocarea posturilor în unitățile medicale. Reporterii impact.ro au stat de vorbă cu protestanții ajunși la capătul puterilor.

Cadrele medicale au ajuns la capătul puterilor în lupta cu virusul ucigaș. Ce le solicită guvernanților

Peste 100 de sindicaliști ai Sanitas s-au strâns marți la orele prânzului în fața Guvernului, pentru a-și cere ”drepturile promise.”  Cu pancarte în mâni pe care erau scrise mesaje precum: ”Ne-a epuizat grija pentru cei de acasă”, ”Nu pot munci pe stomacul gol”, sau ”Luptăm cu virusul, nu cu statul” și îndurând frigul de afară, cadrele medicale și asistenții sociali au scandat în fața Guvernului: ”Salvați-i pe eroi!”

Elena este asistent medical într-un spital din Capitală. Ea ne-a mărturisit că solicitările lor sunt ”absolut normale pentru munca pe care o prestează și riscurile la care se expun”.

”Au promis sporuri care nu au fost acordate în toate spitalele. Noi ne dorim ca pentru personalul medical care a suferit în urma acestui virus, pentru cei care au decedat, copiii lor să aibă o pensie de urmaș. Ne dorim ca infirmierele, brancardierii și restul personalului să beneficieze de măririle salariale, promise pentru ianuarie 2022, dar începând cu luna ianuarie 2021, pentru că suntem în prima linie. Ne dorim să se acorde voucherele de vacanță și tichetele de masă în toate spitalele, inclusiv la DGASPC.”, a declarat femeia.

Și pentru a-i face pe guvernanți să conștientizeze importanța muncii lor, femeia le face acestora și o recomandare. 

Elena, asistent medical:

”Să vină în spital măcar o oră și să se îmbrace în combinezon, să trateze un pacient cu COVID-19, să vadă că nu avem voie de aer condiționat și de absolut nimic.

Pe sub aceste combinezoane, care știți bine că sunt impermeabile, pielea nu respiră absolut deloc, iar în momentul când ieșim de acolo suntem efectiv terminați. După câteva ore în combinezon, nu se mai poate face absolut nimic. După o tură de 12 ore, ajungem acasă, facem un duș și ne culcăm, pentru ca a doua zi să sune ceasul și să o luăm de la capăt. Nici măcar copiii nu mai știu cum ne cheamă și cum arătăm.”

Protest al cadrelor medicale in fata Guvernului
Protest al cadrelor medicale in fata Guvernului

La protest au fost prezenți și angajați ai direcțiilor de asistență socială. Marcela își desfășoară activitatea în acest domeniu în București și spune că este nemulțumită de condițiile de lucru și de remunerația mică.

Marcela, angajată a DGASPC:

”Faptul că nu avem cu ce să ne prestăm serviciile, salariile sunt mici, iar riscurile sunt mari. Suntem expuși permanent. Dar trebuie să ne învingem teama pentru a putea presta servicii de calitate. Nu putem să stăm să ne ascundem”. Leonard Bărăscu, președintele Sanitas: ”Ne dorim lucruri bune care să ne apere de pandemie. Halatele și măștile sunt de proastă calitate”.

Președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, prezent în Piața Victoriei, a precizat pentru Epoch Times că protestele vor continua până când guvernanții își vor respecta promisiunile.

Protest al cadrelor medicale in fata Guvernului
Protest al cadrelor medicale in fata Guvernului

Leonard Bărăscu, președintele Sanitas: ”Ne dorim lucruri bune care să ne apere de pandemie. Halatele și măștile sunt de proastă calitate”

Leonard Bărăscu, președinte Federația Sanitas:

”Problemele sunt de natură salarială și administrativă. Dorim în continuare să avem lucruri mai bune care să ne apere împotriva acestei pandemii, halate, măști, pentru că toate sunt, în general, de proastă calitate.

Când ne referim la problemele financiare vorbim de stimulentul de risc care trebuia dat de mult timp. El a expirat deja. Din luna iunie-iulie, colegii nu au primit absolut nimic. Este vorba de un procentaj al sporurilor care trebuia dat între 55-85%, odată cu apariția unei epidemii sau pandemii. Nu s-a întâmplat lucrul acesta. Cel mai mare spor este la Spitalul ”Victor Babeș”, de 30-40% și este sub orice critică.

Guvernul a mai promis un procent de 30% pentru colegii care lucreză cu bolnavii de COVID-19, dar nici acela nu s-a acordat. Au fost date sume derizorii, în bătaie de joc, de 15 lei. ”

Iată lista completă de solicitări transmisă Guvernului de Federația Sanitas:

  1. Adoptarea unor măsuri de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială astfel încât să determine reducerea numărului de salariaţi infectaţi cu SARS-COV-2.
  2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.
  3. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.
  4. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată:» Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți confirmaţi/suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.» Acordarea stimulentului de risc pentru personalul din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a fost implicat direct în activităţile specifice unităţilor în care îşi desfăşoară activitatea.» Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.» Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.» Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.
  5. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
  6. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
  7. Adoptarea în regim de urgenţă a normelor de aplicare a Legii nr. 56/2020 pentru respectarea dreptului legal la pensie de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.
Protest al cadrelor medicale in fata Guvernului
Protest al cadrelor medicale in fata Guvernului

Urmăriți Impact.ro și pe